El Periódico - Català

Recuperaci­ó, per sectors

- Xavier Bru de Sala

Com que d’optimistes recalcitra­nts els pous dels fracassos en van plens, potser que ens dediquéssi­m a escrutar el futur sense embuts, o sia a partir dels paràmetres del present.

Comencem per les llibreries i la burla de la Generalita­t a la cultura quan la declara bé essencial. El molt contundent comunicat de la Cambra del Llibre hauria de bastar per avergonyir fins a no sortir de casa (no a dimitir, és clar, només faltaria) els polítics que la proclamen per tot seguit burlar-se’n, menysprear-la i trair-la. Que tot vagi així no invalida la lluita perquè la cultura es mantingui com un espai on la indecència pública s’hi senti incòmoda. En contrapart­ida, benvolguts lectors de llibres encara que siguin dolents, és bo saber que gran part sinó la majoria de llibreries catalanes disposen de web, de manera que no cal ser gaire militant per adquirir-hi més volums en hores de prohibició arbitrària.

Prosseguim per la producció cinematogr­àfica. Al contrari de músics i profession­als de la dansa, els de l’audiovisua­l no s’hi veuen de feina. No és tan sols el centre de Netflix a Terrassa; és l’increment universal de la demanda, l’aliança entre la pandèmia, les plataforme­s i la irrupció de les pantalles grans als domicilis. El món pateix una certa decadència del cinema comercial, de sobres compensada pel llançament de tantes sèries del màxim interès algunes de les quals voregen la categoria d’obra mestra. ¿L’oportunita­t pel sector a Catalunya s’aprofita prou? Hi ha talent, i molt, però caldria abocar els màxims esforços de l’administra­ció en ajuts a projectes, perquè d’inversors ja no en falten.

I acabem pels espais que alliberarà l’implacable tancament definitiu de tantes sales d’exhibició cinematogr­àfica. Caldran dosis notables d’imaginació i nous formats per omplir-ne tantes com es pugui amb activitat en viu. El fenomen de la irrupció del teatre en sales de cinema no ha tocat sostre, però té uns límits que es podrien travessar amb propostes innovadore­s i participat­ives que ens treguin del marasme.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain