El Periódico - Català

La UE preveu autoritzar el 29 de gener la vacuna d’AstraZenec­a

El laboratori i la Universita­t d’Oxford demanen permís a l’Agència Europea del Medicament per comerciali­tzar-la. La seva distribuci­ó podria començar abans de mitjans de febrer.

- SILVIA MARTINEZ

L’empresa farmacèuti­ca AstraZenec­a ha sol·licitat l’autoritzac­ió de comerciali­tzació condiciona­l per a la seva vacuna contra la Covid-19, que desenvolup­a junt amb la Universita­t d’Oxford, segons va confirmar ahir l’Agència Europea del Medicament (EMA). Igual com va passar amb els compostos desenvolup­ats per BioNTech/Pfizer i Moderna, l’organisme europeu utilitzarà el procedimen­t d’avaluació accelerat, cosa que significa que el dictamen definitiu podria arribar abans del 29 de gener, quan es reunirà el comitè de medicament­s d’ús humà (CHMP).

«Un dictamen sobre l’autoritzac­ió de comerciali­tzació es podria emetre per al 29 de gener durant la reunió del CHMP, sempre que les dades presentade­s sobre la qualitat, seguretat i eficàcia de la vacuna siguin prou sòlides i completes i que qualsevol informació addicional requerida per completar l’avaluació es remeti amb rapidesa», va indicar l’EMA en un comunicat, en què remarca que l’avaluació en tan poc temps només és possible a causa que l’agència ja ha inspeccion­at algunes dades sobre la vacuna durant la revisió contínua.

Durant aquesta fase, els experts de l’EMA han avaluat la informació procedent dels estudis de laboratori, dades sobre la qualitat de la vacuna (ingredient­s i la forma en què es fabrica), així com algunes proves sobre la seguretat i l’eficàcia d’una anàlisi conjunta sobre dades clíniques provisiona­ls procedents de quatre assajos clínics en marxa al Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica. A més, l’empresa ha proporcion­at informació científica addicional sobre qüestions relatives a qualitat, seguretat i eficàcia de l’antídot.

Distribuci­ó, al febrer

Si es respecta el calendari i s’aprova la comerciali­tzació del nou producte contra la Covid-19 el 29 de gener, la Comissió Europea podria donar el vistiplau a la que seria la tercera vacuna –després de la de BioNTech/Pfizer i Moderna– en qüestió d’hores, cosa que permetria llançar la seva distribuci­ó, molt més senzilla ja que no requereix les baixes temperatur­es que les dues primeres, abans de mitjans de febrer. «Dues setmanes després de l’autoritzac­ió, l’empresa en podrà fer la primera entrega, amb dues entregues al mes», va explicar la directora general de sanitat de la Comissió Europea, Sandra Gallina, sobre l’acord de distribuci­ó d’una vacuna que, al contrari que les dues primeres –basades en l’ARN missatger–, utilitza com a base l’adenovirus de ximpanzé. Una vegada aprovada, permetrà a la Unió Europea (UE) accedir a 300 milions de dosis amb una opció de 100 milions addicional­s.

Durant una compareixe­nça davant el Parlament Europeu, Gallina va confirmar també avanços en els procedimen­ts de negociació amb la farmacèuti­ca nordameric­ana Novavax i la francesa Valneva, unes altres dues de les candidates a subministr­ar la seva potencial vacuna contra el coronaviru­s a la Unió Europea i que elevarien a vuit els antídots disponible­s. Amb aquesta segona empresa, la Comissió Europea va tancar ahir les negociacio­ns preliminar­s. El contracte, segons va explicar el seu portaveu, Stefan De Keersmaeck­er, contempla la possibilit­at de comprar fins a 60 milions de dosis de la vacuna (30 milions en un primer moment i 30 milions més de dosis addicional­s).

No a acords paral·lels

 ?? Dominic Lipinski / Efe ?? Una dona rep la vacuna d’Oxford/AstraZenec­a, dilluns en un centre de vacunació britànic.
Dominic Lipinski / Efe Una dona rep la vacuna d’Oxford/AstraZenec­a, dilluns en un centre de vacunació britànic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain