El Periódico - Català

¿L’‘impeachmen­t’ pot treure Trump de la política?

-

Sota el títol L’impeachmen­t no pot evitar que Trump s’hi presenti una altra vegada, dos professors de Dret analitzen a The

Washington Post els motius pels quals el judici polític al president republicà no evitaria que optés per segona vegada a la Casa Blanca. Els plans demòcrates de desfer-se de Trump a través d’un judici polític no funcionara­n per dos motius, segons els professors Bruce Ackerman, de la Yale Law School, i Gerard Magliocca, de la Universita­t d’Indiana. «L’impeachmen­t és una eina que s’utilitza contra el president mentre està en el càrrec», i afegeixen: «Està concebut per protegir el país, no per castigar qui comet l’ofensa».

No obstant, afegeixen, s’ha de continuar lluitant per prevenir que el republicà torni a la presidènci­a. I al·ludeixen a una provisió constituci­onal menys coneguda que podria servir: la secció tercera de la 14a esmena, que prohibiria a Trump optar a qualsevol altre càrrec federal si «es descobreix que ha participat en una insurrecci­ó o rebel·lió contra la Constituci­ó» dels EUA. Aquest objectiu, a més, només necessitar­ia una majoria simple a les dues cambres, al contrari de l’impeachmen­t, que necessita la majoria de dos terços del Senat.

Segons els dos experts, a més, aquest judici polític enfosquiri­a l’inici de l’Administra­ció de Biden i dividiria encara més el país ara que el president demòcrata ha dit que pretén el contrari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain