El Periódico - Català

Nous gegants en l’‘univers llibre’

Ona va obrir al maig. Finestres es prepara per néixer a l’abril. Són dos projectes impulsats per empresaris amants de la cultura.

- E. H.

El teixit de les llibreries catalanes, i en particular el de Barcelona, s’ha renovat en l’última dècada. Possibleme­nt per un procés de selecció natural, algunes de les velles i grans superfície­s incapaces de modernitza­r-se es van extingir com dinosaures. A més del boom de les petites llibreries independen­ts, l’últim fenomen en el sector és l’arribada de noves i modernes llibreries d’importants dimensions situades al centre de la ciutat. Un naixement que curiosamen­t té lloc en plena crisi.

Dos projectes importants com Ona, que va obrir al maig amb una potent vocació catalanist­a, i Finestres, que ho farà poc abans de Sant Jordi, en prendran el testimoni. Totes dues són propietat de dos empresaris catalans: Tatxo Benet, la fortuna número 188 d’Espanya, i Sergi Ferrer-Salat, la 179a, en una operació gairebé de mecenatge cultural perquè sembla que amb aquest negoci cap dels dos augmentarà significat­ivament el seu capital.

De Benet es coneix la seva tasca en el col·leccionism­e d’art contempora­ni. De fet, moltes de les seves peces s’han exhibit a la nova Ona, un negoci amb gairebé 1.000 metres quadrats de superfície que malauradam­ent ha hagut de tancar aquests dies per les restriccio­ns de la Covid.

Es diu de Ferrer-Salat, fill del difunt empresari i esportista, que dedica més temps a la seva tasca de filantrop que a la seva firma farmacèuti­ca. Potser és una exageració. Però Finestres no és un projecte cultural aïllat per a ell. A través de la Fundació Ferrer-Salat impulsa els premis de composició Reina Sofia, beques al Conservato­ri del Liceu i concerts al Festival Internacio­nal de Jazz de Barcelona. La seva voluntat amb la futura Finestres és transcendi­r activitats típiques com la presentaci­ó de llibres. S’hi haurà d’assistir amb els llibres llegits.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain