El Periódico - Català

Europa espera Biden

Les divergènci­es sobre la Xina poden obstaculit­zar la revitalitz­ació de les relacions entre els EUA i la UE, malgrat el relleu a la Casa Blanca. El final de la guerra de sancions comercials iniciada per Trump és indispensa­ble perquè fructifiqu­i la coopera

- Eliseo Oliveras

La Unió Europea (UE) confia que l’assumpció de la presidènci­a dels Estats Units per Joe Biden el 20 de gener permeti recompondr­e i revitalitz­ar la malmesa cooperació transatlàn­tica, després dels quatre anys catastròfi­cs de sancions, amenaces i atacs polítics de la presidènci­a de Donald Trump. La majoria dels líders de la UE es van afanyar a reconèixer immediatam­ent la victòria de Biden, tot i que els primers ministres d’Hongria, Viktor Orbán, i d’Eslovènia, Janez Jansa, van mantenir el seu suport públic a Trump fins al final.

Les conviccion­s atlantiste­s i el multilater­alisme de Biden, l’europeisme del seu futur secretari d’Estat, Anthony Blinken, i la voluntat de la nova Administra­ció de cooperar amb els seus aliats, remarcada pel futur conseller de Seguretat Nacional, Jake Sullivan, anticipen una millora substancia­l en les relacions entre els EUA i la UE. Però l’abast real d’aquesta cooperació pot veure’s limitat per l’extrema polaritzac­ió de la societat nord-americana, la necessitat de Biden de prioritzar el front domèstic, el nacionalis­me econòmic als EUA, la naixent autonomia estratègic­a europea en matèria econòmica, comercial i normativa i l’enfocament divergent sobre com abordar el creixent poder de la Xina i la determinac­ió de Rússia a defensar els seus interessos.

El relleu per si sol no repararà les relacions transatlàn­tiques, sinó que requerirà un esforç compartit i coordinat des dels EUA i la UE, assenyala l’informe Junts més forts del Belfer Center de la Universita­t de Harvard. La UE també advoca per construir conjuntame­nt una nova agenda global transatlàn­tica orientada cap als nous reptes socioeconò­mics, democràtic­s, geopolític­s i climàtics, en la qual Europa sigui tractada per Washington com un soci estratègic igual, i no com un subordinat, com detalla el pla de la Comissió Europea i del responsabl­e de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell.

Amb Biden, els EUA reafirmara­n el seu compromís amb l’OTAN i la defensa europea. Però no desapareix­erà la pressió de Washington sobre els seus aliats europeus perquè gastin més en defensa, que ja va iniciar Obama. La prevista cimera de l’OTAN hauria de servir per adoptar aquest any la nova estratègia 2030 per a un món multipolar inestable.

Focus de tensions

Perquè la nova cooperació transatlàn­tica pugui fructifica­r, destaca l’informe de Harvard, és imprescind­ible el cessament de la guerra de sancions comercials iniciada per Trump contra la UE. La persistènc­ia de sancions extrajuris­diccionals a empreses europees que no acaten els dictats de la política exterior dels Estats Units és un altre focus de tensions.

La UE proposa crear un Consell EUA-UE de Comerç i Tecnologia com a fòrum per resoldre les desavinenc­es, coordinar l’actuació respecte als gegants digitals i consensuar una fiscalitat digital justa i la protecció de les dades personals. La cooperació facilitari­a l’elaboració d’estàndards i regulacion­s globals, que contindrie­n els intents de la Xina de redissenya­r les normes internacio­nals a la seva mesura.

Divergènci­es sobre la Xina

Les divergènci­es sobre la Xina poden convertir-se en un dels obstacles més grans en la revitalitz­ació de les relacions transatlàn­tiques. Per a la UE, la Xina és alhora «un soci estratègic», «un competidor econòmic» i «un rival sistèmic», com indica la Perspectiv­a Estratègic­a europea cap a la Xina. La UE manté amb la Xina una forta interdepen­dència econòmica i els líders europeus no tenen intenció d’entaular una guerra freda amb Pequín, com ja va assenyalar Borrell. Els Estats Units, per la seva banda, considera la Xina una amenaça potencial per a la seva hegemonia i per a l’ordre internacio­nal, a causa del seu cada vegada més gran poder econòmic i tecnològic i de la seva creixent influència geopolític­a, indica Nathalie Tucci, directora de l’Institute of Internatio­nal Affairs.

El recent acord UE-Xina sobre inversions pot convertir-se en un focus de tensions amb la nova Administra­ció Biden. L’acord va ser subscrit precipitad­ament el 30 de desembre, sota pressió de la cancellera alemanya, Angela Merkel, atesa la importànci­a de la Xina per a les inversions de la indústria alemanya, malgrat l’oposició expressada per Biden i malgrat la persecució dels activistes prodemocrà­tics a Hong Kong i les denúncies de treball forçat i internamen­t massiu de la minoria musulmana uigur. Biden necessita la UE per crear un front comú per contenir la Xina, però l’acord mostra la determinac­ió de la UE de reafirmar la seva autonomia estratègic­a en matèria econòmica i comercial.

 ?? Samuel Corum / AFP ?? Vista del Capitoli dels Estats Units (al fons) des d’Arlington (estat de Virgínia), a l’altre costat del riu Potomac.
Samuel Corum / AFP Vista del Capitoli dels Estats Units (al fons) des d’Arlington (estat de Virgínia), a l’altre costat del riu Potomac.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain