El Periódico - Català

L’IPC va tornar a tancar en negatiu després de 6 anys

> La inflació va acabar en el 0,5%, al confirmar-se una alça del 0,2% al desembre

- EL PERIÓDICO

L’índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,2% al desembre en relació amb el mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,5%, per l’encariment de l’electricit­at i de les gasolines. Amb la dada de desembre, l’IPC interanual va encadenar la seva novena taxa negativa consecutiv­a i va tancar el conjunt de l’exercici en números vermells per primera vegada en sis anys, segons les dades definitive­s publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), que coincideix­en amb les avançades a finals del mes passat.

El tancament en negatiu de l’IPC el 2020 ha permès als salaris guanyar més de dos punts de poder adquisitiu, si bé és una alça més nominal que real per la quantitat d’empleats que estan afectats per ertos. «En aquest context de debilitat de la demanda, els preus finals continuen caient al mateix temps que les empreses han de continuar assumint increments de costos de producció, per la qual cosa els seus marges s’estan reduint intensamen­t», va valorar la patronal CEOE respecte a això.

Els sindicats, per la seva part, van destacar l’«especialme­nt significat­iva» pujada dels aliments i les begudes, «que són les partides de despesa més importants a les llars amb menor pressupost». El preu d’aquests subgrups va créixer entre l’1,4% i el 2,4%, cosa que, segons CCOO i UGT, fa imprescind­ible la pujada del salari mínim interprofe­ssional (SMI) que té pendent el Govern per al 2021.

Llum, calefacció i gasolina

L’INE ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l’IPC de desembre a l’avenç dels preus de l’electricit­at, del gasoil per a calefacció i dels carburants i lubricants. L’últim mes de l’any passat, l’índex de preus de consum harmonitza­t (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 0,6%, dues dècimes per sobre de la de novembre.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir una dècima el desembre, fins al 0,1%, i se situa sis dècimes per sobre de la taxa d’IPC general.

A Catalunya, l’índex de preus de consum va pujar quatre dècimes al desembre respecte al novembre i la taxa interanual es va situar en el -0,6%, quatre dècimes per sobre de la registrada el mes anterior.

La taxa anual de l’IPC va disminuir en totes les comunitats autònomes el desembre passat respecte al novembre, segons les dades de l’INE.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain