El Periódico - Català

Catalunya, als llimbs

-

Sense que a Catalunya s’hagi decretat un confinamen­t total ni una restricció absoluta de l’activitat social, el Govern de la Generalita­t ha ajornat al 30 de maig les eleccions autonòmiqu­es previstes per al 14 de febrer. És una decisió per a la qual l’Executiu compta amb el suport de tots els partits polítics amb representa­ció parlamentà­ria excepte el PSC. Aquesta falta de ple consens fa vulnerable la decisió, ja que és susceptibl­e de ser recorregud­a als tribunals per particular­s i partits polítics. El PSC ja ha advertit que es guarda el dret d’acudir als tribunals si el canvi implica, segons el seu parer, un canvi de les regles del joc com, per exemple, la inclusió de noves candidatur­es o coalicions. Ni les formacions partidàrie­s de retardar les eleccions ni els socialiste­s han sabut flexibilit­zar la seva postura, per la qual cosa l’escenari a Catalunya difereix del que es va donar al País Basc i a Galícia, quan l’abril de l’any passat l’ajornament electoral va comptar amb el suport de tots els partits. Tot i així, ja llavors una decisió d’aquest calat va despertar molts dubtes des d’un punt de vista legal.

El fet que la llei orgànica del règim electoral no reculli la possibilit­at de postergar unes eleccions genera aquesta incertesa. És lícit exigir que el decret de la Generalita­t defensi drets fonamental­s com el de la participac­ió política, amb l’objectiu de blindar les disposicio­ns des d’un punt de vista legal per evitar una intervenci­ó de la Junta Electoral Central (JEC), però a ningú se li escapa que aquestes són aigües molt ambigües a causa de l’inèdit de la situació. No és bona notícia per si mateix el retard electoral, així que es pot exigir rigor, respecte escrupolós a la llei i responsabi­litat en l’arquitectu­ra legal del canvi de data, tant als redactors de la norma com als hipotètics recurrents. La judicialit­zació del procés electoral seria un escenari descoratja­dor.

La data del 30 de maig genera molts dubtes. La primera, que és difícil abstreure’s del fet que el càlcul electorali­sta ha tingut pes en la postura de gairebé tots respecte a la conveniènc­ia o no del retard. Un oportunism­e incomprens­ible. A més, no hi ha garanties que el 30 de maig la situació epidemiolò­gica sigui millor que avui i pugui celebrar-se la votació ni que s’adeqüi el dispositiu electoral. Fins aleshores, amb el Parlament dissolt, l’Executiu ha d’articular mecanismes perquè pugui exercirse el control de la seva acció de Govern, especialme­nt referent a la pandèmia.

Aquest endarrerim­ent no és bo per a Catalunya. Amb un Govern profundame­nt dividit en una lluita pel mateix espai polític i un president al qual no se li permet exercir totes les seves atribucion­s, Catalunya havia de certificar el 14-F a les urnes l’inici d’una nova etapa. En el seu lloc, tenim un Govern amortitzat en uns llimbs. Un pèssim panorama.

Endarrerir les eleccions al 30 de maig és una pèssima notícia. En comptes de començar una nova etapa a les urnes, es manté un Govern amortitzat

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain