El Periódico - Català

Equidistàn­cia

- Juan José Millás

L’odi és un dels grans remeis contra les frustracio­ns personals. No apareix als llibres d’autoajuda, però es manifesta contínuame­nt en la vida quotidiana. Unes bones quantitats d’odi, degudament dosificade­s, deixen algunes persones millor que si haguessin pres un Valium. De vegades el sentiment es desborda, com un riu, i inunda, què sé jo, el Capitoli dels EUA. Però després de la tempesta torna la calma. Els assaltants devien dormir com nens aquella nit en què van inundar de bilis negra els passadisso­s i despatxos de la institució.

–Doctor, tinc un malestar profund, tot i que difús. No és que em faci mal això o allò, és que no estic a gust amb mi.

–¿Ha provat d’odiar?

–Doncs la veritat, no.

–L’hi recomano, és molt eficaç. I no té els efectes secundaris dels fàrmacs.

–¿I a qui he d’odiar?

–Això rai. Pot dirigir la seva antipatia contra els partidaris de l’eutanàsia, per exemple. Desitgi’ls la mort.

–¿I no seria una contradicc­ió que jo, partidari de la vida, els desitgés la mort?

–Doncs és clar que seria una contradicc­ió. Però l’odi comporta una pèrdua completa de la lògica, cosa que ens permet odiar a la babalà, a dretes i esquerres. Fixi’s en Trump. Si es posa perepunyet­es, no aconseguir­à detestar a fons a ningú i seguirà

Hi ha gent que no és d’odiar ningú i que ara anomenen equidistan­ts, atorgant al terme un sentit pejoratiu. I se’ls pot odiar per la seva tebiesa.

amb el desassosse­c que el corroeix.

–I, si no és indiscreci­ó, ¿a qui odia?

–Jo, el govern social-comunista bolivarià. Els afusellari­a a tots. Però tinc un cunyat que odia a mort l’extrema dreta i li va molt bé. Cada un ha de triar l’objecte del seu odi, tot i que pot canviar-lo de dilluns a dimarts.

Hi ha gent que no és d’odiar a ningú i que ara anomenen equidistan­ts, atorgant al terme un caràcter pejoratiu. Significa que als equidistan­ts se’ls pot odiar per la seva tebiesa. Si vostè n’és un, té garantida l’aversió dels dos extrems de l’arc sociopolít­ic. Però potser és l’única posició moral digna per a qui no s’odia a si mateix.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain