El Periódico - Català

Cursa per a la conquista de l’espai

Ens enfrontem a una privatitza­ció salvatge i a una militaritz­ació, per això urgeixen regles comunes que les frenin

- Georgina Higueras és periodista. Georgina Higueras

La carrera per la conquista de l’espai avança a un ritme frenètic sense que el canvi climàtic ni la pandèmia hagin impulsat un ideari comú que limiti la militaritz­ació i el mal ús d’aquest bé públic. Si al segle XX els asos de l’espai van ser els EUA i Rússia –que va heretar el programa espacial soviètic–, al XXI ha augmentat el nombre de participan­ts: la UE, l’Índia, el Japó, els Emirats Àrabs Units, el Brasil i, per sobre de tots, disputant el podi als veterans, la Xina.

Pequín potser va arribar tard a la Lluna, però quan a finals del 2020 va aterrar la càpsula de la nau espacial Chang’e-5 amb gairebé dos quilos de roques i mostres lunars, es va fer evident que la conquista de l’espai havia iniciat una nova etapa molt més competitiv­a per explotar els recursos del satèl·lit. Amb aquesta exitosa missió, la Xina ha mostrat la seva ambició i les seves creixents capacitats tecnològiq­ues.

Amb el nom de Chang’e, que la mitologia xinesa atorga a la deessa de la Lluna, Pequín va llançar el 2004 el programa d’exploració del satèl·lit i fins ara ha complert les fites del primer aterratge mundial a la cara oculta (2019) i portar-ne mostres. Hi ha pocs dubtes que també complirà el seu objectiu d’establir una base lunar el 2022.

El president Bush va impulsar el 2005 el programa Constellat­ion de la NASA, que pretenia enviar astronaute­s i construir una base permanent a la Lluna el 2020. El disseny i la construcci­ó dels nous coets que exigia el projecte van patir repetits retards i Obama, que tenia més interès en Mart, el va rebutjar. Trump el va reprendre i, amb les eleccions ja perdudes, va donar suport al programa Àrtemis de la NASA, per al qual es preparen 18 astronaute­s –la meitat dones–, que planeja arribar a la Lluna el 2024 i establir una base permanent.

El satèl·lit terrestre no és l’únic focus d’interès en l’espai. L’atracció de Mart va provocar que el juliol passat tres països –la Xina, els EUA i els Emirats Àrabs Units (EAU)– es bolquessin en el planeta vermell a la recerca de vida actual i antiga. La Xina va llançar la sonda Tianwen-1, que porta un ròver (vehicle tot terreny d’exploració espacial) per analitzar-ne el terra i buscar-hi biomolècul­es. La Mars 2020 Perseveran­ce

es va enlairar des de Cabo Cañaveral (EUA) amb el ròver més desenvolup­at que existeix. Quant a la sonda Hope, la primera missió espacial dels Emirats Àrabs, va emprendre el vol des d’una base al Japó per explorar l’atmosfera de Mart. Les missions dels tres països preveuen arribar al planeta vermell al febrer del 2021. En les mateixes dates d’aquests projectes s’hauria d’haver enlairat el símbol de la cooperació entre Rússia i la UE, l’ExoMars, però la Covid-19 va posposar el llançament fins al 2022.

Tot aquest desplegame­nt és estatal, però conforme l’exploració perd caràcter filantròpi­c i els governs afronten la pressió pressupost­ària, augmenta el nombre d’empreses amb fortes inversions en el desenvolup­ament còsmic, des de naus de transport fins a prospeccio­ns de metalls en asteroides. Això significa que ens enfrontem a una privatitza­ció salvatge de l’espai, per la qual cosa és urgent establir regles comunes que la frenin.

A més, les missions lunars i marcianes no són l’únic imant galàctic. Pequín afirma que el seu programa té finalitats pacífiques; Washington ho rebutja. Segons el Pentàgon, la Xina i Rússia intenten armar l’espai «per reduir l’efectivita­t militar dels EUA i els seus aliats».

Els enormes avenços tecnològic­s de la Xina van portar Trump el 2019 a crear un nou cos militar: la Força Espacial dels EUA, que estarà sota el control de la Força Aèria. «Enmig de les greus amenaces a la nostra seguretat nacional, la superiorit­at a l’espai és absolutame­nt vital», va afirmar.

La competició en el desenvolup­ament de míssils i coets és enorme. Al desembre es va enlairar el nou Llarga Marxa-8, que portava cinc satèl·lits, amb el qual Pequín vol augmentar la seva participac­ió en el mercat de llançament­s espacials. Una futura variant d’aquest coet serà reutilitza­ble i se situarà a l’altura de la sèrie Falcon, fabricada per la firma nord-americana SpaceX. Al maig, SpaceX va ser la primera empresa privada que va posar gent en òrbita i assegura que portarà turistes a Mart.

Al seu torn, Rússia va posar en servei el 2019 el primer míssil hipersònic interconti­nental que, segons Putin, és capaç de travessar tots els escuts antimíssil­s existents. En un comunicat conjunt, Pequín i Moscou es van comprometr­e a augmentar la cooperació en l’exploració i tecnologie­s espacials per contrarest­ar la pressió dels EUA.

De la visió comuna de l’espai s’ha passat a una mena d’última frontera, situació que impulsa la creixent privatitza­ció i militaritz­ació que s’hauria controlar abans que desencaden­in una esfereïdor­a guerra espacial.

La firma SpaceX va posar al maig gent en òrbita i diu que portarà turistes a Mart

 ?? Nasa Tv / AFP ?? Arribada dels astronaute­s de la Dragon, de l’empresa SpaceX.
Nasa Tv / AFP Arribada dels astronaute­s de la Dragon, de l’empresa SpaceX.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain