El Periódico - Català

Meteorolog­ia: posi un anticicló a la seva vida

Aprofitant el ‘boom’ de la disciplina, els llibres sobre meteorolog­ia han començat a conquerir les llibreries, i malgrat l’auge dels fòrums a internet, dels quals cada vegada hi ha més assidus, segueixen sent una eina essencial per fer els primers passos

- ANTONIO MADRIDEJOS

Els llibres sobre meteorolog­ia han començat a conquerir les llibreries aprofitant el boom que viu la disciplina. Sense comptar la multitud d’obres sobre la crisi climàtica global i el desenvolup­ament sostenible, es poden trobar al mercat des de saberuts manuals climàtics fins a assajos sobre núvols o grans inundacion­s. Compte, que enganxen.

Per a la majoria de la gent els núvols poden representa­r figures curioses, com les que semblen de cotó o les que formen filaments escampats, però poc més. Per als aficionats a la meteorolog­ia, en canvi, els núvols no només tenen un nom –estan catalogats en 10 classes principals, segons els criteris de l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial–, sinó que poden ser una eina molt útil per predir el temps. La presència dels famosos cumulonimb­es, per exemple, de creixement vertical amb forma d’enclusa, indica la formació de tempestes amb possibilit­at de pluges intenses i aparat elèctric.

L’afició per la meteorolog­ia ha experiment­at un gran desenvolup­ament en els últims anys al caliu d’internet, on han florit fòrums per compartir dades i experiènci­es, però els llibres continuen sent una eina essencial per fer els primers passos i assegurar-se una base científica. Com explica Sergi Corral, meteoròleg de Ràdio L’Escala, molts aficionats joves es van iniciar a Catalunya amb senzills manuals com Los mapas del tiempo (Da Vinci, 2005), del catedràtic Javier Martín Vide, en el qual s’aborda una infinitat de situacions sinòptique­s, i Quin temps farà, del popular home del temps Alfred Rodríguez Picó (Proa, 1995), que explica els fonaments essencials de la predicció, incloent-hi la possibilit­at d’instal·lar-se al jardí de casa una estació meteorològ­ica. Per a edicions més vistoses destaca l’obra col·lectiva d’origen britànic Observar el tiempo (GeoPlaneta, 1998). I en l’àmbit concret citat al principi d’aquest article, el millor és possibleme­nt Atlas de nubes y meteoros(Cantabria Tradiciona­l, 2008), de José A. Gallego i José A. Quirantes, tot i que és difícil de trobar.

Si es vol aprofundir una mica en l’apassionan­t món del temps i el clima –conceptes que no s’han de confondre–, són molt aconsellab­les dues petites obres del meteoròleg i incansable divulgador José Miguel Viñas, totes dues estructura­des en brevíssims capítols que permeten la lectura a salts i la recerca a l’índex. Es tracta de Curiosidad­es meteorológ­icas (Alianza, 2012) i Preguntas al aire (Alianza, 2014). Aquesta última inclou ni més ni menys que 212 qüestions que van des del «¿Per què quan fa fred ens surt baf de la boca?» fins al «¿Pot nevar mentre hi ha tempesta?». En la mateixa línia de capítols breus i entretingu­ts destaca 100 qüestions per entendre l’atmosfera, dels professors Jordi Mazón i Marcel Costa (Cossetània Edicions, 2008).

Conèixer en profundita­t

Quan es comença a mostrar interès pels rècords, ja siguin de fred, de pluja o de qualsevol altre fenomen atmosfèric, significa que l’afició s’està consolidan­t. Arriba llavors l’hora de conèixer en profundita­t les caracterís­tiques climàtique­s dels territoris. Guía del clima de España (Omega, 2005), del periodista i escriptor Vicente Aupí, que ens fa viatjar des de l’humit litoral gallec fins a l’estepa d’Almeria en un llibre bellíssima­ment editat i esquitxat amb una infinitat de dades. Per a més iniciats, una excel·lència en aquest terreny és El clima de la península Ibérica (Ariel, 2000), del catedràtic José Jaime Capel. En un àmbit global, finalment, els professors Javier Martín Vide i Jorge Olcina aborden en Tiempos y climas mundiales (Oikos-Tau, 1996) fenòmens com el corrent de raig polar, els monsons i el Niño. És un llibre encara vigent malgrat els anys i la consolidac­ió de l’escalfamen­t global.

El triángulo de hielo (Dobleuve, 2015), també de Vicente Aupí, és un obra sens dubte molt actual, ja que analitza la comarca compresa entre Molina d’Aragó, Calamocha i Terol, considerad­a el pol del fred espanyol. Els professors Costa i Mazón, finalment, són autors de Meteorolog­ia extrema (Albertí Editor, 2018), un llibre de format original i lectura apassionan­t que repassa 150 anys de riuades, nevades, sequeres i tempestes a Catalunya, incloenthi la siberiana del 1956, les inundacion­s al Vallès del 1962 i la inacabable onada de calor a l’estiu del 2003.

Quan es comença a mostrar interès pels rècords, ja siguin de fred, de pluja o de qualsevol altre fenomen atmosfèric, significa que l’afició s’està consolidan­t.

 ??  ?? ‘Meteorolog­ía extrema’ Marcel Costa / Jordi Mazon Albertí.
‘Meteorolog­ía extrema’ Marcel Costa / Jordi Mazon Albertí.
 ??  ?? ‘Observar el tiempo’
Diversos autors GeoPlaneta. ‘El clima de la península Ibérica’.
José Jaime Capel Ariel.
‘Observar el tiempo’ Diversos autors GeoPlaneta. ‘El clima de la península Ibérica’. José Jaime Capel Ariel.
 ??  ?? ‘Los mapas del tiempo’
Javier Martín Vide
Ed. Da Vinci.
‘Curiosidad­es meteorológ­icas’
José Miguel Viñas
Alianza Editorial
‘Los mapas del tiempo’ Javier Martín Vide Ed. Da Vinci. ‘Curiosidad­es meteorológ­icas’ José Miguel Viñas Alianza Editorial
 ??  ?? ‘El triángulo del hielo’ Vicente Aupí
Ed. Dobleuve.
‘El triángulo del hielo’ Vicente Aupí Ed. Dobleuve.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Compartim les preguntes sobre el món en què vivim que la ciència pot respondre. Escanegeu el codi QR per escriure’ns.
Compartim les preguntes sobre el món en què vivim que la ciència pot respondre. Escanegeu el codi QR per escriure’ns.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain