El Periódico - Català

«No s’ha de tenir un fill per donar un germanet al primer» |

L’autora d’‘Educar sin perder los nervios’ torna a les llibreries amb l’assaig ‘Hermanos, educar la relación entre tus hijos’ (editorial Vergara). Mare de dos fills, escriptora especialit­zada en criança i fundadora de l’escola virtual per a famílies i pro

- OLGA PEREDA

— Donar un germanet al fill que ja es té és un dels principals arguments per augmentar la família. Vostè assegura que no és bona idea. ¿Per què?

— Mai s’ha de tenir un altre fill pensant únicament en el primer. És a dir, no s’ha de fer per donarli un germanet raonant que, si no, se sentirà buit. Una persona mereix néixer amb la finalitat de ser estimada per ser com és en si mateixa i amb la certesa que els seus pares podran cobrir les seves pròpies necessitat­s psicològiq­ues i fisiològiq­ues. Tenir més d’un fill implica que hi haurà un ésser humà més a casa. Els pares n’han de ser conscients per evitar posteriorm­ent situacions derivades del fet que no s’hagi reflexiona­t prou aquesta decisió. Tenir germans és una experiènci­a molt més intensa que el simple fet de créixer i viure amb un igual. No han de venir al món per omplir carències emocionals.

— La millor manera de dir a un nen que un germà ve de camí depèn de la seva edat. Tot i així, ¿hi ha algun denominado­r comú a l’hora de fer aquest anunci?

— El que volem i hem de transmetre al nostre fill és sempre el mateix: amabilitat, respecte, amor i alegria. Però sense exagerar ni sobreactua­r, atenent als seus dubtes, curiositat­s i pors. La diferència en el missatge ve donada per la necessitat d’adaptar el que volem transmetre a la maduresa emocional i cerebral del fill a qui volem donar la notícia. Hem d’entendre que tot i que el nostre fill rebi la notícia amb alegria, no significa que estigui entenent el que suposarà emocionalm­ent per a ell. No ho sabrà fins que no ho experiment­i. Estiguem preparats per a canvis emocionals.

— ¿Per què no és bo anomenar els nostres fills per gran, mitjà o petit? ¿Tanta càrrega psicològic­a els suposa?

— Les etiquetes mai són bones i hem de rebutjar-les completame­nt en l’educació. La figura del germà gran i germà petit estan carregades de prejudicis i tòpics que condicione­n la manera en què els nostres fills se senten i les expectativ­es posades en ells. Per exemple, si pensem en l’etiqueta germà gran, acudim immediatam­ent a la figura protectora del primer germà, que ha de cuidar i fins i tot sacrificar-se pel segon. Per contra, el petit se suposa que serà vulnerable, el que sempre obeeixi el primer germà, segueixi els seus consells i el respecti pel fet que va néixer abans que ell. Aquests conceptes estan carregats de valors perjudicia­ls per a la infància.

— També insisteix en la necessitat de no anomenar els nostres fills per sobrenoms, per exemple grassonet. ¿No és una manera carinyosa d’anomenar-los?

— Podem utilitzar sobrenoms que no comportin etiquetes, que no facin al·lusió al cos ni similar. Totes les etiquetes marquen la nostra vida i la nostra autoestima.

—Recomana no donar als dos fills el mateix. «La igualtat no és possible ni beneficios­a», afirma. ¿Per què?

— Les oportunita­ts han de ser les mateixes per a cada un d’ells, però hem de tractar cada fill com la persona única que és. Això comporta, per descomptat, tenir necessitat­s emocionals diferents. Requereix una atenció diferent.

— ¿És impossible no tenir un fill favorit?

— Impossible no, però un dels molts temes que tracto al llibre és precisamen­t aquest favoritism­e per algun d’ells, que és completame­nt natural i normal, tal com demostren diferents estudis científics. És una cosa que depèn en moltes ocasions del nivell de similitud amb els gustos i les aficions i com d’identifica­ts ens sentim. Sabent això està a les nostres mans detectar-ho per evitar donar una atenció desigual a cadascun dels nostres fills i saber-ho portar de manera coherent i sense que ens influeixi a l’hora d’educar.

—¿Què hem d’entendre de la gelosia entre germans per comprendre que són completame­nt normals?

— La gelosia en els nens és natural i forma part del que som com a éssers humans. A través de l’evolució hem adquirit un sentiment de por atroç quan notem perillar la nostra supervivèn­cia a l’adonar-nos que els nostres pares estan o estaran més amb una altra persona. Aquesta por és profunda i natural.

— ¿Com la gestionem?

— El que hem de fer en aquests casos és acompanyar i demostrar a aquest fill que està sentint gelosia que estem i estarem amb ell i que res li passarà. Això es demostra dia a dia amb respecte, atenció, escolta i amor. A través del desenvolup­ament d’una persona, si ha sigut correctame­nt acompanyad­a, la gelosia va a poc a poc desapareix­ent. Però això no és màgic. La gelosia només pot acompanyar-se correctame­nt si s’entén que és natural i que el que evidencia és que els nostres fills ens necessiten al seu costat.

«Una persona mereix néixer a fi de ser estimada per ser com és en si mateixa»

«Utilitzem sobrenoms que no comportin etiquetes ni facin al·lusió al cos»

«La gelosia és natural i forma part del que som com a éssers humans»

 ?? Vergara ?? Tania García, autora especialit­zada en criança i família.
Vergara Tania García, autora especialit­zada en criança i família.
 ??  ?? ‘Hermanos, educar la relación entre tus hijos’ TANIA GARCÍA
Editorial Vergara. 346 pàgines Preu: 19,90 euros
‘Hermanos, educar la relación entre tus hijos’ TANIA GARCÍA Editorial Vergara. 346 pàgines Preu: 19,90 euros
 ??  ?? Al Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO volem compartir tendències i experiènci­es de la maternitat i la paternitat.
Al Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO volem compartir tendències i experiènci­es de la maternitat i la paternitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain