El Periódico - Català

Una lliçó de democràcia

- Javier Ruiz els vostres articles a:

Als estats de dret o aquells on s’assenta la democràcia, impera la llei en detriment del rancor i de la venjança. I són els jutges que, de manera independen­t dels poders legislatiu i executiu, tenen el deure d’aplicar-la. De vegades, no obstant, als ciutadans ens costa entendre algunes de les decisions preses pel poder judicial, com és el cas de l’alliberame­nt de l’etarra Antonio Troitiño per part de l’Audiència Nacional. En efecte, el jutge de vigilància penitencià­ria de l’Audiència Nacional José Luis Castro ha concedit el tercer grau a Troitiño, que afrontava una condemna de més de 2.700 anys (quatre xifres) per haver assassinat 22 persones, incloent-hi l’atemptat de la plaça de la República Dominicana a Madrid l’any 1986, lloc on van morir 12 guàrdies civils i en va quedar ferits més d’una cinquanten­a. Troitiño no se’n va penedir llavors i tampoc posteriorm­ent, i és un dels membres d’ETA més sanguinari­s.

¿Ha obrat bé el jutge José Luis Castro? Doncs sí, clarament sí, al complir el seu deure d’aplicar l’article 104.4 del reglament penitencia­ri. Conforme a aquest, qualsevol reclús, amb independèn­cia de la seva maldat contrastad­a, té dret a quedar en llibertat si acredita una malaltia incurable amb necessitat d’atenció pal·liativa, que és justament el cas de Troitiño. Aquest article es basa en raons humanitàri­es i de dignitat personal, i en l’absència de capacitat per exercir el mal. Fins i tot sabent que no hi hauria bilaterali­tat, una grandesa de l’Estat de dret és precisamen­t la de mostrar humanitat cap a qui mai l’ha tingut.

Al no penedir-se’n mai, sí que em sembla legítim que algú pogués preguntar-se què tornaria a fer Troitiño. No importa, l’Estat de dret no pot entrar en aquests detalls. En qualsevol cas, una lliçó de la democràcia per al terrorisme de l’extingida ETA.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain