El Periódico - Català

Ocupació il·legal i vivenda social

Qualsevol reforma de llei és insuficien­t sense una aposta política pel lloguer social

- Jesús M. Sánchez García

En els últims anys s’han detectat conductes consistent­s que sota la falsa aparença de l’ocupació d’una vivenda, basada en l’estat de necessitat, s’oculten grups o persones que operen en la més absoluta opacitat i impunitat, obtenint beneficis econòmics per l’ocupació d’una vivenda, perquè el seu propietari pugui recuperar la seva possessió.

Des de la Comissió de Normativa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i de l’Advocacia Catalana (CICAC) hem estat impulsant propostes legislativ­es en aquesta matèria, com la que va constituir l’embrió del projecte de llei de reforma de la llei d’enjudiciam­ent civil (LECivil), que va donar lloc a l’aprovació de la llei 5/2018, de l’11 de juny, de modificaci­ó de la LECivil, pel qual es regula un procedimen­t específic per garantir la possessió de vivendes ocupades il·legalment.

Desgraciad­ament, com apuntàvem en el grup de treball, la reforma processal civil era insuficien­t, perquè per combatre aquesta xacra es requeria una reforma de més profund calat, especialme­nt de la llei d’enjudiciam­ent criminal, per regular una mesura cautelar ad hoc i de la llei de propietat horitzonta­l, per legitimar el president d’una comunitat de propietari­s davant conductes d’aquest tipus lesives per a la comunitat.

Per fer front a l’ocupació il·legal són molts els països que introdueix­en vies legals per recuperar la possessió d’un immoble en un breu termini de temps i en seu policial (Holanda, França, Alemanya, Regne Unit). Des de la Comissió de Normativa hem promogut una proposta de modificaci­ó legislativ­a de la LECriminal, en la línia apuntada pel magistrat de la Sala 2a del Tribunal Suprem Vicente Magro, que permeti l’adopció d’una mesura cautelar, sense deixar caució, i la recuperaci­ó immediata de la vivenda ocupada il·legalment, si després de requerit l’ocupant de la vivenda, no acredita en el termini de 48 hores disposar de títol.

Sens dubte, des de l’advocacia institucio­nal hem contribuït a generar debat i estat d’opinió sobre la realitat social en la qual ens trobem amb aquestes ocupacions il·legals i, sobretot, ha servit per acabar amb aquesta absurda llegenda, sense recolzamen­t legal, que si un es mantenia a la vivenda més de 48 hores es consolidav­a l’ocupació il·legal.

Per donar seguretat jurídica i unificar criteris, la Fiscalia General de l’Estat (FGE) ha dictat la instrucció 1/2020 del 15 de setembre i la Secretaria d’Estat de Seguretat la instrucció 6/2020.

D’altra banda, tant l’autonòmic català com el legislador estatal han dictat disposicio­ns a fi de pal·liar el drama de moltes persones que es troben en situació de risc d’exclusió residencia­l, entre les quals es pot destacar el decret llei 37/2020, del 3 de novembre, de reforç de la protecció del dret a la vivenda davant els efectes de la pandèmia de la Covid-19, i del reial decret llei 37/2020, del 22 de desembre, de mesures urgents per fer front a les situacions de vulnerabil­itat social i econòmica en l’àmbit de la vivenda i en matèria de transports.

El mateix RDL 37/2020 afegeix un article 1 bis a l’RDL 11/2020, per als supòsits de suspensió durant l’estat d’alarma del procedimen­t de desnonamen­t i dels llançament­s per a persones econòmicam­ent vulnerable­s sense alternativ­a habitacion­al, establint que no podran acollir-se als beneficis d’aquesta norma protectora quan l’entrada o permanènci­a en una vivenda ha tingut lloc en un immoble propietat d’una persona física, si en l’esmentat immoble té el seu domicili habitual o segona residència degudament acreditat o quan l’entrada o permanènci­a en l’immoble sigui conseqüènc­ia de delicte.

El cert és que qualsevol reforma que s’emprengui és insuficien­t si des dels poders públics no es porten a terme polítiques de promoció de vivendes socials de lloguer. És lamentable que la mitjana espanyola estigui en un 3% en aquesta matèria, mentre que la mitjana europea està en el 15%.

Aquesta hauria de ser una de les prioritats dels programes electorals de tots els partits polítics, sobretot quan la greu crisi econòmica derivada de la crisi sanitària de la Covid-19 accentuarà encara més la desigualta­t social i, sobretot, l’accés a una vivenda digna, especialme­nt als més joves.

La crisi de la Covid-19 accentuarà encara més la desigualta­t i, sobretot, l’accés a una vivenda digna

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain