El Periódico - Català

La reforma de la Rambla, sense data

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, afirma que encara no se sap quan es procedirà a remodelar el passeig: «Ho farem quan tinguem pressupost». El consistori espera aprovar al febrer el projecte executiu de la mesura i encarrilar l’adeu dels ocellair

- TONI SUST

La reforma de la Rambla, un dels assumptes més rellevants del futur immediat de Barcelona, no té data prevista d’inici. Així ho va certificar ahir el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que va comparèixe­r juntament amb la regidora de Mercats, Montserrat Ballarín, per parlar d’un pla que fa anys que hauria d’haver començat a executar-se.

Rabassa i Ballarín van relatar que la previsió és que al febrer s’aprovi el projecte executiu de la reforma de la Rambla. Els eixos de la transforma­ció de la via es van presentar el novembre del 2018. Els va definir l’equip que va guanyar el concurs municipal per remodelar el passeig, KmZero, que va encapçalar l’arquitecta i exregidora Itziar González. Llavors, el govern d’Ada Colau va anunciar que la previsió era que els treballs s’iniciessin entre el desembre del 2019 i el gener del 2020. El gener del 2020, l’ajuntament va comunicar als veïns que l’operació es retardava fins al 2021.

El ple de febrer

Rabassa va ser molt explícit ahir al parlar de l’inici de les obres. Molt explícit a l’admetre que no té una idea clara de quan començarà tot: «No tenim data. ¿Quan podrem fer les obres? Quan tinguem pressupost». El que sí que té calendari és l’itinerari administra­tiu previ. Al febrer, el projecte executiu ha de rebre els plàcets preceptius. Primer, l’aprovarà la comissió de govern; després, ha de veure la llum verda en la comissió d’Ecologia i Urbanisme, i finalment, ha de tirar endavant en una votació en el ple del febrer, sempre que el calendari sí que es compleixi en aquest cas, és clar.

La reforma, va recordar Rabassa, començarà des de la part inferior de la Rambla, des de Drassanes, i anirà avançant per fases cap a la plaça de Catalunya. Segons el pla inicial, les obres es faran en cinc fases. Quan la previsió era que aquests treballs s’iniciessin a principis del 2020, amb un cost aproximat de més de 35 milions d’euros, el càlcul era que es prolongari­en uns set anys i mig i que acabarien el 2028. Per tant, el que ja poden saber els barcelonin­s és que la Rambla no estarà remodelada abans del 2030, si, com es desprèn de la compareixe­nça de Rabassa i Ballarín, no s’inicia durant el 2021. Si la reforma va patir ajornament­s abans que s’iniciés la crisi sanitària, és de preveure que l’actual context de pandèmia no ajudi precisamen­t en aquest sentit.

Adeu als ocellaires

Rabassa i Ballarín van centrar la seva compareixe­nça en el que està previst dins del 2021, que, a més de l’aprovació del projecte executiu, seran dos elements essencialm­ent. El primer serà el desenllaç administra­tiu del procés que ha de culminar amb la desaparici­ó física dels 11 quioscos que ocupen els antics ocellaires, que fa anys que no poden vendre animals i que, mitjançant un conveni, van poder passar a vendre productes per a turistes, una decisió que segons Ballarín s’ha demostrat errònia amb el temps.

Aquest procés requereix la mateixa aprovació del projecte executiu i la modificaci­ó de l’ordenança de mercats. S’hauran de fixar les indemnitza­cions als set propietari­s dels 11 quioscos. I després es retiraran físicament. Però tampoc està clar, va dir Rabassa, que això passi dins de l’any vinent.

Amics de la Rambla

Rabassa va comunicar tota aquesta informació als diferents sectors afectats per la futura reforma, reunits en la Comunitat Rambla. Fermín Villar, president d’Amics de la Rambla, va lamentar que de nou la notícia sigui que les obres no comencen, tot i que no és l’única queixa que té. Va dir que l’entitat espera des del juliol reunir-se amb la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, i va reclamar que comerciant­s i veïns puguin veure el projecte executiu que serà aprovat.

 ?? Laura Guerrero ?? Passejants per la zona de quioscos de la Rambla de Barcelona, ahir a la tarda.
Laura Guerrero Passejants per la zona de quioscos de la Rambla de Barcelona, ahir a la tarda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain