El Periódico - Català

Barry Gibb ‘Greenfield­s’ Capitol-Universal Barry Gibb, al rescat dels Bee Gees

El cantant reviu amb sentiment el cançoner del grup en clau acústica i filo-country, amb veus com Dolly Parton, Gillian Welch, Alison Krauss, Sheryl Crow i Olivia Newton-John.

- PJordi Bianciotto és crític musical

És possible que floti un greuge històric entorn dels Bee Gees: al citar-los tan sols ens passen pel cap els falsets, potser una mica paròdics, dels bojos anys disco, i el seu catàleg no sol estar considerat al nivell dels grans del pop. Poden ajudar al canvi de percepció un parell d’operacions: el documental How can you mend a broken heart, del totèmic productor Frank Marshall, estrenat el mes passat a les plataforme­s, i ara, aquest àlbum peculiar a càrrec de Barry Gibb, el superviven­t de la saga, després de les defuncions dels seus germans Maurice (2003) i Robin (2012).

Greenfield­s és un àlbum d’adaptacion­s dels Bee Gees, però no està fet amb un ànim de superprodu­cció, sinó que s’endinsa en partitures sensibles del grup, no necessària­ment les més famoses, portant-les a un territori inesperat, de textura acústica refinada i filiació country. Intimista, però alhora frondós, amb cordes estilitzad­es i extrem detallisme. Un projecte que va sorgir quan Steve Gibb, fill del cantant, li va donar a escoltar un àlbum de Chris Stapleton produït per Dave Cobb. Sorprès per la seva sonoritat càlida, a l’antiga, va decidir confiar a aquest profession­al (còmplice, també, de trobadors de prestigi com Jason Isbell, Sturgill Simpson o l’últim John Prine) la tasca de recrear una dotzena de peces de la saga familiar en un enclavamen­t de confiança, els històrics estudis RCA, de Nashville, on va convocar una excel·lent selecció de veus, la majoria procedents de l’escena roots.

Veus amb àngel

Poques vegades un àlbum de duets, subgènere desprestig­iat, ha reservat tants registres substancio­sos, començant per aquest I gottaget a message to you capitalitz­at per l’astre Keith Urban i que realça amb maduresa la lluminosit­at pop de la presa original (del remot àlbum Idea, de 1968). Però la palma se l’emporten les veus femenines, majoria en el tracklist: Brandi Carlile commovent a Run to em, la gran dama Dolly Parton en la trencadiss­a Words o tota una Gillian Welch, cantautora de clarobscur­s, conduint Butterfly entre cotó fluix, de la mà de David Rawling, i fent-la brillar més que a la presa de 1970.

Hi domina el repertori pre-Saturday night fever, dels llargs anys en què els Bee Gees tendien a l’exploració pop de cambra, però no hi falten alguns hits del seu pic de fama, que reviuen amb màgica serenitat: Too much heaven, amb Alison Krauss, o un How deep is your love mimat per Little Big Town i Tommy Emmanuel. Poderós conducte per a la nostàlgia, aquest Greenfield­s, incloent-hi el retrobamen­t amb Olivia NewtonJohn en un Rest your love on me amb carícies de pedal steel. Artesania fina per enaltir un cançoner que mereix reconsider­ació, i davant el qual no tot ha sigut dit per part de Barry Gibb: el subtítol del disc, vol. 1, augura continuïta­t.n

 ?? Capitol-Universal ?? Barry Gibb, a l’estudi, en una imatge promociona­l.
Capitol-Universal Barry Gibb, a l’estudi, en una imatge promociona­l.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain