El Periódico - Català

El que de debò va matar Robin

Filmin estrena el documental que relata els últims dies de la vida de Robin Williams i el seu llegat com a actor. A través de diversos testimonis, entre els quals destaca el de la seva dona, Susan Schneider, es descobreix­en els efectes del trastorn neurod

- NANDO SALVÀ

Quan el suïcidi de Robin Williams va sortir a la llum l’agost del 2014, la premsa es va centrar en la seva batalla contra la depressió i les seves passades addiccions a l’alcohol i la cocaïna. També es va especular sobre possibles problemes econòmics i es va esmentar la pèrdua progressiv­a de poder taquiller que havia patit en els últims anys. Alguns van assumir que potser l’actor responia a l’arquetip del pallasso trist, desesperat per fer riure, però desconsola­t per dins.

La veritat, va descobrir l’autòpsia, és que havia passat els seus últims anys castigat per la demència amb cossos de Lewy (LBD), un procés neurodegen­eratiu més desconegut i molt més ràpid i letal que l’Alzheimer, que provoca la formació de dipòsits de proteïnes anormals al cervell i no només complica les funcions cognitives més bàsiques, sinó que causa problemes motrius, ansietat, al·lucinacion­s, paranoia i insomni. El suïcidi, asseguren els experts, és comú entre els que ho pateixen.

L’impacte de l’LBD en Williams és l’assumpte central d’El deseo de Robin, documental acabat d’estrenar a Espanya a través de Filmin amb què Susan Schneider Williams rendeix homenatge a qui va ser el seu marit durant més d’una dècada, posa els punts sobre les is sobre la seva mort i intenta donar llum sobre la malaltia. «Si haguéssim tingut un diagnòstic exacte a temps, potser el meu marit podria haver trobat certa pau», lamenta la viuda, que ha produït la pel·lícula i és la seva narradora.

Williams sempre va ser un intèrpret polifacèti­c, alhora un monologuis­ta hilarant capaç de fer funcionar el seu cos i la seva ment frenèticam­ent en totes direccions, una carismàtic­a estrella de Hollywood en comèdies per a tots els públics –La señora Doubtfire (1993), Jumanji (1995)– i un actor capaç d’explorar profundita­ts psicològiq­ues en drames com El club dels poetes morts (1989) i El indomable Will Hunting (1997). Totes aquestes cares es van anar desdibuixa­nt amb la LBD. «És una malaltia devastador­a, irreversib­le, i sempre fatal», explica en la pel·lícula un dels doctors que hi intervenen. «Robin va arribar a tenir el seu cervell completame­nt envaït per l’LBD; és un miracle que fos capaç de moure’s».

Atacs de pànic

Tot va començar amb uns mals d’estómac. Després va començar a patir tremolors a la mà i pèrdues excessives de pes, i després van arribar els atacs de pànic, els deliris i les apagades mentals. Durant el rodatge de la seva última pel·lícula, Noche en el museo 3: El secreto del faraón (2014), Williams era pràcticame­nt incapaç de recordar els seus diàlegs. «En l’equip tots ens vam adonar que el seu cervell no anava a la mateixa velocitat i que això el turmentava», recorda el director Shawn Levy. «Un dia em va dir: ‘Sento que ja no soc jo mateix’». Poc després li va ser diagnostic­ada la malaltia de Parkinson, però tant ell com la seva dona sabien que el problema era un altre i van decidir acudir a un centre de tractament neurocogni­tiu. Una setmana abans de la seva cita, l’actor es va treure la vida.

Per a sorpresa de ningú, el retrat que El deseo de Robin ofereix de Williams és el d’un home brillant, càlid i generós, que visitava els soldats nord-americans destinats a l’Iraq i l’Afganistan i que va aconseguir fer riure el seu amic Christophe­r Reeve quan aquest va tenir l’accident que el va deixar tetraplègi­c –es va presentar a l’hospital fingint ser un proctòleg rus; que vivia allunyat de Hollywood i disfrutava visitant els seus veïns i practicant el ciclisme, i per a qui no hi havia res més important que fer feliç. «Per això és important que se sàpiga la veritat sobre Robin», opina el productor David E. Kelley, per a qui l’actor va oferir una de les seves interpreta­cions finals en la sitcomThe Crazy Ones. «Perquè sempre va ser un model de conducta i el seu suïcidi va poder portar molta gent a pensar que no era un ésser humà tan especial com creien. Però sí que ho era».

nMés enllà de reflectir les atrocitats ocorregude­s en la guerra de l’ex-Iugoslàvia, Encara hi ha algú al bosc porta el públic a reflexiona­r sobre l’actitud d’Europa davant el conflicte i sobre la necessitat de les víctimes a viure amb dignitat. El muntatge dirigit per Joan Arqué, amb dramatúrgi­a d’Anna Maria Ricart, atrapa l’espectador amb una proposta canviant jugant al contrast, barrejant el terror als Balcans amb referèncie­s a la Barcelona olímpica.

Milers de dones van ser violades i obligades a tenir fills no desitjats que encara necessiten respostes. Uns i altres necessiten ser escoltats i que es faci justícia. Teatre document, projeccion­s, humor negre i música en directe es combinen en aquest muntatge, l’estructura del qual permet anar regulant la tensió. L’impacte i la cruesa arriben sense ensenyar cap agressió física, tot es transmet amb la paraula i els records de superviven­ts encarnats per una solvent Ariadna Gil i una convincent Montse Esteve al costat d’una polivalent Judit Farrés. Amb l’actitud dels seus personatge­s, la seva manera de parlar i els seus records n’hi ha prou per reviure aquell infern que els culpables intenten enterrar o negar com mostra un dels condemnats pel Tribunal Internacio­nal Penal per a l’antiga Iugoslàvia, interpreta­t per Òscar Muñoz. Ell, com Farrés, es desdobla en diversos personatge­s, el del periodista i amic del fotògraf Jordi Pujol Puente, mort a Sarajevo

Encara hi ha algú al bosc retrata la hipocresia d’Europa –xocant número coral i musical crític amb el paper dels cascos blaus i la creació de xarxes de tràfic de dones i nens– i denuncia la ferida oberta en un país on les dones tenen com a veïns els seus violadors. Obra dura en què es palpa la por de les víctimes i la seva necessitat de no caure en l’oblit. Impacta, indigna i obliga a pensar.

«El seu suïcidi va poder portar a pensar que no era l’ésser humà que era», diu un productor

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain