El Periódico - Català

El luxe aposta per la moda ‘bruta’

La còpia de l’uniforme de pencaire amb taques de pintura que ha llançat la firma Ralph Lauren ha encès les xarxes perquè costa 500 euros, de rebaixes. Les vambes que semblen velles de Gucci tampoc es queden enrere.

- LAURA ESTIRADO

Tot i que fa tres mesos que la granota tacada d’esquitxade­s de pintura de Ralph Lauren està a la venda, les xarxes socials s’han posat les mans al cap aquesta setmana, estupefact­es perquè l’uniforme de treball de pintors de parets i mecànics de taller de cotxe de barri costi 680 euros, tot i que, ara, de rebaixes, es pugui adquirir per la mòdica quantitat de 483 euros a la web del llegendari dissenyado­r novaiorquè­s.

Per molt que sorprengui, no és la primera vegada que les grans firmes de moda es fixen en la classe obrera ni en la roba tacada, destenyida o vella per llançar noves peces i col·leccions. En el joc de la moda gairebé tot val. I la provocació sol ser un dels arguments més grans d’artistes i modistes. ¿Recordeu la bossa de ràfia del súper reinterpre­tada per Galliano? Es tracta de visitar i revisitar una vegada i una altra els mateixos llocs o estils i donar-li cada creador el seu toc particular. ¿És que no està fent el mateix Nike amb les seves Air Jordan, des que es van llançar el 1984 a més glòria de l’estrella de l’NBA, i que 35 anys després continua sent l’esportiva més desitjada de les influencer­s gràcies a l’última col·laboració de la marca del swoosh amb Dior?

Efectivame­nt, les xarxes –Twitter particular­ment–, estan indignades perquè un conjunt tan habitual per a un pencaire tingui un preu tan desorbitat només perquè porti l’etiqueta Ralph Lauren (una granota de treball blava acostuma a rondar els 30 euros). Tampoc ha caigut gaire bé la tendència juganera de la moda a «idealitzar la precarieta­t». Alguns fins i tot es pregunten «¿qui compra realment aquesta merda? [sic]». A la qual cosa d’altres responen senzillame­nt amb un:

«Gent amb més diners que sentit comú».

Potser no s’entén que una de les marques que millor han reflectit i venut l’estil de vida americà wasp (per les seves sigles en anglès, blanc anglosaxó protestant), i que es caracterit­za per la seva empremta juvenil, clàssica, atemporal, elegant i pel seu esperit lliure, hagi llançat dins de la seva línia masculina una peça tan corrent i popular –tot i que, això sí, «confeccion­ada amb setí de cotó japonès», com expliquen a la web– i allunyada dels seus esquemes habituals.

Malgrat les crítiques i els mems de tota mena que esquitxen internet, s’ha d’assenyalar que el model en texà blau marí ha volat: només està ja disponible en la talla S i L. De les XS, M, XL i XXL no en

queda res.

Ralph Lauren només segueix una tendència de la qual també participen altres marques més punteres, i que són molt del gust de fashionist­es i infuencers.

Tacats d’herba

Per exemple, l’octubre passat Gucci, és a dir el visionari Alessandro Michele, el seu director creatiu, també va llançar uns texans desgastats que semblaven estar tacats d’herba a la zona dels genolls. ¿El seu preu? 680 euros La peça, que també té la seva versió peto per 300 euros més, és un cant a l’estètica grunge que impregna tota la seva col·lecció tardor-hivern 2020. Dins d’aquesta també es van posar a la venda unes mitges amb forats i carreres per ¡140 euros! que milers de compradors van esgotar en pocs dies a Ssense, una web canadenca especialit­zada en moda de luxe.

La mateixa casa de luxe italiana fa dos anys ja va revolucion­ar les xarxes amb unes sabatilles «velles i brutes», inspirades en les típiques esportives que utilitzave­n els jugadors de bàsquet als anys 70.

No és el primer cop que les firmes es fixen en la classe obrera en les seves col·leccions Hi ha qui resumeix: «Ho compra gent amb més diners que sentit comú»

Vambes ‘Walking Dead’

No només les marques de luxe es diverteixe­n tacant les sabatilles esportives abans que el comprador les tregui de la capsa. Puma va llançar el 2019 un model especial basat en The Walking Dead, la popular i longeva sèrie de zombis d’AMC. Unes sabatilles inspirades en una ficció sobre l’apocalipsi no havien d’estar impol·lutes, així que el seu dissenyado­r, Alexander-John, va pensar que el millor seria simular les seqüeles que deixaria al calçat qualsevol persona que fes anys que mira de fugir d’hordes de morts vivents en els boscos pròxims a Washington DC.

Aquesta opció, la d’embrutar artificial­ment unes vambes noves, no només està cada vegada més de moda, sinó que, pel que sembla, n’encareix el preu. És el cas d’un dels models més venuts de la història de les sabatilles esportives, les Chuck Taylor AllStar de Converse. El model clàssic costa al voltant de 80 euros, no obstant, la versió bruta o envellida surt per 120 euros.

n

 ??  ?? Les granotes esquitxade­s de pintura de Ralph Laurent.
Les granotes esquitxade­s de pintura de Ralph Laurent.
 ??  ?? Les sabatilles ‘gastades’ de Cucci.
Les sabatilles ‘gastades’ de Cucci.
 ?? Ralph Lauren ??
Ralph Lauren

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain