El Periódico - Català

Iñaki s’allibera

Que Gabilondo hagi decidit deixar de comentar l’actualitat a la SER, com feia des d’un pretèrit ja indefinit per als seus oients, és doblement significat­iu. I pertorbado­r. Tant per al periodisme com per a tot allò que se serveix d’aquesta professió per ac

-

La setmana començava amb un comiat. Malament. Quan un hola es converteix en un adeu, poques coses bones es poden esperar del que vindrà.

Que Iñaki Gabilondo Pujol (Sant Sebastià, 19/10/1942) hagi decidit deixar de comentar l’actualitat a la SER, com feia des d’un pretèrit ja indefinit per als seus oients, és doblement significat­iu. I també pertorbado­r. Tant per al periodisme com per a tot allò que se serveix d’aquesta professió amb el propòsit d’abastar el seu actual objectiu: que la ciutadania sàpiga ja no què passa, sinó com i més concretame­nt per què succeeix. En paraules molt més senzilles, explicar a la gent allò que li passa a la gent, que és com Eugenio Scalfaro va definir la feina que tants sabors agredolços produeix als que intentem digerir-la.

Diu que ara hi ha opinió fins i tot sense necessitat d’informació

Són avui tantes les vies per accedir directamen­t als fets, és tanta l’acumulació d’impactes, que per protegir-se de la sobredosi una part dels destinatar­is de la informació s’han instal·lat a la bombolla de la seva conveniènc­ia. Aquella en què només entra el que consideren afí i creuen apropiat. Cosa que no obliga a pensar gaire, ni, sobretot, a dubtar, no fos que haguessin de canviar de criteri i haver de decidir, és molt més còmode que aquesta àrdua tasca arribi lliure d’errors propis del risc. Una altra herència que Donald Trump deixa als seus seguidors i èmuls, malgrat el tardà rentat de mans dels responsabl­es de les xarxes sobre les quals va construir la seva revolució. I d’aquelles iniciative­s, el contagi mundial d’una fal·laç manera de seduir sense intermedia­ris, fent creure que el missatge directe com que és net és immaculat.

Per això diu Iñaki que ara hi ha molta gent que té opinió fins i tot sense necessitat d’informació. Actualitza­ció d’una frase de Josep Pla, segons la qual, com que és més difícil descriure que opinar, tothom opina. I com que a Gabilondo el que l’ha convertit en referent és la seva capacitat d’explicar, davant un paisatge d’extrems que provoca fer-se el desentès, «posar-se al mig de la polaritzac­ió i la radicalita­t a través d’un comentari diari obliga a entrar al centre de la disputa, de la bronca». Com a conseqüènc­ia, la seva incomodita­t ha anat creixent fins a empatxar-lo. I no és estrany, perquè la pesant quotidiani­tat d’aquest país està excessivam­ent marcada per les coses de la política i no per la política de les coses, com agrada distingir a qui va contribuir a donar a la SER cinc milions d’oients.

La seva incomodita­t a l’estar en el centre de la disputa ha anat creixent fins a empatxar-lo

Va ser la seva època daurada, aconseguid­a a cop d’esforç, valor, intel·ligència i reflexió. La que va afinar quan el poder pretenia posar-lo contra les cordes en temps d’un Aznar que «va saber treure el pitjor que hi ha en mi», segons es va esplaiar després. I va sobreviure a aquest, com a tots els presidents fins a Pedro Sánchez. Aquest li va enviar un agraïment públic per tota la seva trajectòri­a. Segurament ho va fer alleujat. A partir d’ara s’evitarà algun retret que a través de la mirada lúcida d’Iñaki sempre solen ser indigestos, perquè estan basats en l’honestedat de comprendre abans allò que s’explicarà als oients després. I, com que no és fàcil, sol ser encertat.

Estimat Iñaki, com va deixar cantat Chavela Vargas, «cuántas luces dejaste encendidas, yo no sé cómo voy a apagarlas». Que te vaya bonito..n

 ??  ?? El periodista basc Iñaki Gabilondo, fins ara comentaris­ta de l’actualitat a la SER.
El periodista basc Iñaki Gabilondo, fins ara comentaris­ta de l’actualitat a la SER.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain