El Periódico - Català

L’orgull de la Damm

El club, que estrenarà casa a Montjuïc el 2023, compta amb 230 joves entre 8 i 18 anys

- RAÚL PANIAGUA

Fa més de mig segle que és una referència del futbol formatiu, però hi ha notícies que consoliden aquesta aposta i reforcen la seva filosofia. La Fundació Damm va confirmar aquesta setmana l'adquisició d'uns terrenys a Montjuïc per construir la seva futura ciutat esportiva, que tindrà una superfície de 30.000 metres quadrats, distribuït­s en dos camps de futbol 11 (un es podrà dividir en dos de futbol 7) i dos edificis amb totes les comoditats per als jugadors d'un club que va molt més enllà de la competició. La Damm és una família, un exemple de metodologi­a i esforç que porta a la pràctica els valors que sempre s'han associat a l'esport.

No són elogis gratuïts ni exageracio­ns buides. Els que han passat per aquest inesgotabl­e planter ho corroboren. S'hi van formar molts jugadors que van arribar a l'elit, com ara Sergio García, l'excapità periquito, o Gerard Moreno, un dels golejadors de la Lliga. Però també futboliste­s anònims que van disfrutar de l'immillorab­le tracte d'una entitat que compta ara amb 230 joves d'entre 8 i 18 anys distribuït­s en 14 equips, 13 de masculins i un de femení. La maleïda pandèmia ha aturat l'activitat en 12. Ara només competeixe­n els dos juvenils: el B a la Lliga Nacional i l'A a la Divisió d'Honor, categories estatals organitzad­es per la Federació Espanyola de Futbol.

Al capdavant del juvenil A, precisamen­t, hi ha Luis García, un dels mites de l'Espanyol. En la seva segona temporada manté l'equip en la quarta plaça del grup, darrere dels periquitos, el Barça i el Girona. «Quan era al planter del Madrid ja tenia referèncie­s de la Damm i ja en fa anys, d'això. Llavors em preguntava: “¿Què serà la Damm?”. Ara ja ho sé. És un club únic formatiu en l'àmbit mundial. És un orgull i un plaer pertànyer-hi», reflexiona en una conversa amb EL PERIÓDICO.

/

VALORS GRAVATS A FOC L'exdavanter destaca la metodologi­a del club, centrada en aspectes que van més enllà del resultat. «No val guanyar de qualsevol manera. Tenen uns valors gravats a foc. S'aprecia que els jugadors siguin persones, que tinguin respecte al rival, a l'àrbitre, a les

Ramon Agenjo PRESIDENT DE LA DAMM «Tres pilars ens distingeix­en: som un club formatiu, d’alta competició i també gratuït»

Luis García ENTRENADOR DEL JUVENIL A «A la Damm no val guanyar de qualsevol manera. Es valora que els jugadors siguin persones»

instal·lacions... Em sento molt còmode i molt feliç», afegeix Luis García, encantat de triar aquesta destinació en la seva primera experiènci­a com a tècnic a Espanya. «Disfruto veient créixer els jugadors. Ara molts ho estan passant malament al no poder jugar, però la salut és el primer. A més a més, a la Damm ningú paga una quota, un xandall... I ho fan així perquè ho senten de veritat».

/

EL PAS DE ROBERT MORENO El tècnic asturià segueix l'estela d'altres d'il·lustres que també van passar per la banqueta del juvenil de la Damm, com Martín Posse (201819), Roger Garcia (2016-18) i Cristóbal Parralo (2013-16). L'exseleccio­nador Robert Moreno també va participar en el club cerveser. Va ser pioner en l'anàlisi de partits per vídeo i va arribar a dirigir el juvenil B el 2009. «Estava en un moment complicat i la Damm em va donar una oportunita­t. És un club de referència de Catalunya. Quan et preguntave­n on t'agradaria entrenar-te tothom responia el mateix: Barça, Espanyol i Damm», rememora.

Vicente del Bosque ha expressat també la seva admiració per un club que va iniciar el seu camí el 1954 quan uns treballado­rs de la fàbrica Damm van impulsar un club de futbol amb la finalitat de formar i educar els joves del barri de l'antiga fàbrica. Des d'aleshores la Damm és un referent indiscutib­le en el futbol de base. La seva principal peculiarit­at és que no compta amb un equip amateur o profession­al. El juvenil A és el seu emblema principal.

«Reunim tres pilars que ens distingeix­en: som un club formatiu, d'alta competició i gratuït», resumeix el president, Ramon Agenjo, feliç per la compra dels terrenys de la nova ciutat esportiva. «És un somni que es farà realitat el 2023. Teníem un camp obsolet al costat del cementiri de Sant Andreu, després ens en vam anar de lloguer a la Teixonera i a Horta. La relació és excel·lent, però volíem una casa a Barcelona. Ha sigut molt difícil aconseguir-ho, però ja la tenim», explica amb satisfacci­ó.

/

EL 4-3-3 INNEGOCIAB­LE Agenjo, que enalteix els serveis mèdics del club cerveser, no es considera «un fanàtic del futbol». Més aviat al contrari. No importa. És el primer que sap que a la Damm l'esport està per damunt de tot. «Esforç, sacrifici, educació, igualtat social... Són les paraules que millor ens identifiqu­en», afegeix el dirigent.

Al seu costat, el director executiu Carles Domènech recorda un factor clau: «La nostra afició són els pares dels jugadors. No som el club d'una ciutat, amb aquell arrelament. No tenim agents externs que desvirtuïn res». I posa l'apunt esportiu: «Jo tinc una premissa: si juguem ho farem bé. Desitgem guanyar, però la clau és com fer-ho. Apostem pel 4-3-3 a tots els nostres equips. Si es perd, volem que la gent surti amb la idea que la Damm es preocupa per jugar bé i divertir-se».H

 ?? ELISENDA PONS ?? Simulació de la futura ciutat esportiva de la Damm, que s’inaugurarà a Montjuïc el 2023.
Luis García (dreta) dirigeix un entrenamen­t del juvenil A de la Damm.
ELISENDA PONS Simulació de la futura ciutat esportiva de la Damm, que s’inaugurarà a Montjuïc el 2023. Luis García (dreta) dirigeix un entrenamen­t del juvenil A de la Damm.
 ?? CF DAMM ??
CF DAMM

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain