El Periódico - Català

Taulers salvavides

‘40 TABLEROS’ homenatja Najdorf, a qui els escacs van deslliurar de les urpes del nazisme

- ROGER PASCUAL

Miguel Najdorf va tenir una vida de pel·lícula. O de diverses, com ell solia relatar. «Vaig néixer dues vegades. La primera, igual com tothom. I la segona, als 29 anys, quan vaig arribar a l'Argentina». L'hipnòtic curtmetrat­ge 40 tableros, un dels reclams del BCN Sports film que comença dilluns, ret homenatge al geni polonesoar­gentí, capaç de batre rècords de partides a cegues i a qui els escacs van salvar de l'horror del nazisme.

Va néixer el 1910 sota el nom de Mieczislaw en el si d'una família jueva de Varsòvia, va descobrir l'esport de la seva vida als nou anys, de la mà del pare d'un amic a qui havia anat a visitar. Es va convertir en tal obsessió que la seva mare, que somiava que fos metge, li va cremar les peces, taulers, llibres i tot el que fes olor d'escacs. Però ell ja tenia clar que la seva vida transitari­a entre fitxes blanques i negres. Als 18 anys va guanyar el seu primer torneig internacio­nal i, amb tan sols 25 anys ja va representa­r Polònia al tercer tauler en les Olimpíades d'escacs del 1936, que se celebraven a la seva Varsòvia natal. L'any següent va repetir en les de Munic. En aquell temps Joseph Goebbels era el president de la federació alemanya i havia prohibit que en els clubs hi hagués jueus.

Najdorf va capitaneja­r Polònia fins a la medalla, superant els amfitrions, i es va emportar la medalla d'or individual. L'Alemanya nazi i l'olimpíada d'escacs marcarien la seva vida per sempre tres anys després.

El 1939 va viatjar a l'Argentina per participar en l'olimpíada de Buenos Aires. Una inoportuna grip de Genia, la seva dona, va impedir que tant ella com Lucía, la filla de tots dos, l'acompanyes­sin. En terra argentina va rebre la notícia que Adolf Hitler havia envaït Polònia. La seva dona, la seva filla, els seus pares i els seus quatre germans, totes les peces del seu tauler familiar, van ser víctimes de l'horror nazi.

Contra Castro i Churchill

Als 29 anys, com deia Najdorf, va començar la seva nova vida. Va canviar el seu nom de Mieczyslaw pel de Miguel, es va nacionalit­zar argentí, es va casar i va tenir dos fills més i va representa­r el seu nou país en 11 olimpíades, i va portar l'Argentina a tres subcampion­ats mundials. Tan cèlebres com els seus èxits en tornejos convencion­als van ser les seves exhibicion­s: va arribar a jugar en 250 taulers alhora (225 victòries, 14 taules i només 10 derrotes) i es va enfrontar a polítics com Fidel Castro, el Che, Tito, el Xa de Pèrsia, Winston Churchill, Nikita Khrusxov. Va batre un parell de vegades el rècord del món de partides a cegues, com les que retrata el director de Rosario Alfonso Gastiaburo a 40 tableros.

El 1943 va disputar a Mar del Plata 40 partides alhora durant 24 hores, seguint en una habitació annexa i a porta tancada els moviments que li cantaven pels altaveus. Un esforç majúscul supervisat per un metge, disposat

La invasió de Polònia el va agafar en un torneig a l’Argentina, on va tornar a néixer El film evoca les partides a cegues múltiples d’un mite admirat per Fisher i Kaspàrov

a llançar la tovallola en cas que no el veiés en condicions físiques de seguir al ring. En va guanyar 36, va firmar taules en una i en va perdre tres. Quatre anys després, davant les queixes de tongo de Koltanowsk­i (l'antic plusmarqui­sta), va repetir la gesta a São Paulo, apujant l'aposta fins a 45, de les quals en va guanyar 39, empatar-ne quatre i perdre'n dues, memoritzan­t 440 posicions, 2.880 escacs i prop de 1.800 jugades. «Tinc una memòria privilegia­da, tot i que segons per a què, perquè si em deixen diners se m'oblida fàcilment», feia broma amb una loquacitat i visió del xou que el va convertir en una d'aquelles figures que transcende­ix el seu esport.

Quan la federació internacio­nal va fixar el 1950 el seu sistema de puntuació, va ser un dels primers grans mestres a ser coronats i dos anys després va obtenir la medalla d'or en el primer tauler a Hèlsinki. Admirat per Bobby Fisher i Garri Kasparov, va jugar contra aquest últim als 72 anys, i va acabar morint als 87 a Màlaga. Figura indiscutib­le de l'olimp escaquista, la seva variant de la defensa siciliana és homenatjad­a a Gambito de dama, la sèrie que ha tornat a posar de moda aquest esport, omplint la tele d'anuncis al·legòrics i provocant inusitades cues a les botigues especialit­zades de Barcelona durant l'època nadalenca.

 ??  ?? Miguel Najdorf, un fenomen que va arribar a disputar 45 partides simultànie­s sense mirar el tauler.
Miguel Najdorf, un fenomen que va arribar a disputar 45 partides simultànie­s sense mirar el tauler.
 ??  ?? Un fotograma de la pel·lícula sobre els prodigis de Najdorf.
Un fotograma de la pel·lícula sobre els prodigis de Najdorf.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain