El Periódico - Català

Petroli a Arizona

HOPPE, UN DAVANTER de l’Escola del Barça, firma el primer triplet d’un nord-americà a la Bundesliga

- JOAN

El primer nord-americà de la història a marcar un triplet en la Bundesliga té 19 anys i és culer. De sentiment i de formació. Està educat en la metodologi­a barcelonis­ta. Però és una promesa que utilitza i disfruta el Schalke 04, que pot presumir de tenir el nou... ¿Haaland? Matthew Hoppe és el fenomen que lidera la valuosa producció que està extraient el Barça de l'Escola d'Arizona (Barça Residency Academy, en el seu nom internacio­nal), que acull i ensenya a futboliste­s des dels 13 fins als 19 anys. Petroli està brotant de l'acadèmia blaugrana de la qual el jove davanter californià (nascut a Yorba Linda el 13 de març del 2001) és l'abanderat a ulls europeus. Però no l'únic ni el principal des de la perspectiv­a nord-americana.

«Hoppe és el típic punta per jugar entre els centrals. Té moviments interessan­ts per anar a l’espai i un bon físic. Un futbolista treballat i treballado­r», analitza Denis Silva, que va ser el director de l'escola d'Arizona i ara és el coordinado­r de totes les acadèmies barcelonis­tes després d'haver sigut entrenador de l'infantil al juvenil del club molts anys.

Hoppe va marxar d'Arizona per ingressar a la Universita­t de San Diego, però el Schalke 04 l'havia localitzat al seu radar i el va convèncer per emigrar a Alemanya, previ pas pel filial per a l'últim poliment. El jove nordameric­à va debutar amb el dorsal 43 el 28 de novembre i en el seu segon partit com a titular, el cinquè en la Bundesliga (9 de gener davant el Hoffenheim), va marcar el triplet. Aquesta sonada aparició –va firmar els tres gols en 21 minuts– és la que convidava a la comparació amb Haaland, el gran impacte en el futbol alemany la temporada passada.

Provats a Barcelona

No és un talent que hagi passat desaperceb­ut per al Barça o que se li hagi escapat. Va viatjar fins a Barcelona per passar una prova amb els jugadors de la seva edat. De la mateixa manera que dos nois més de l'acadèmia. El nivell que van exhibir no era superior i la seva condició d' extra comunitari­s i menors va frenar n ela contractac­ió.

Amb Hoppe hi jugava Julián Araújo (13 d'agost del 2001), defensa central d'ascendènci­a mexicana i que ja ha debutat amb la selecció absoluta dels Estats Units. Als 17 anys, sent encara resident, va rebre una oferta de Los Angeles Galaxy i cap a allà que va marxar, per jugar amb Ibrahimovi­c. També va anar a Los Angeles, però a Los Angeles FC, Bryce Duke, migcampist­a de la mateixa edat (28 de febrer del 2001) i l'únic natural d'Arizona.

L'impacte més fort l'ha causat el més jove de tots: Caden Clark, nascut a Medina (Minnesota) el 27 de maig del 2003. Sí, té 17 anys. Amb 16, però, el va fitxar el New York Red Bulls. El mes d'octubre passat va debutar en l'MLS. Va marcar un gol en la seva estrena davant l'Atlanta United. Quatre dies després, el segon. Al Toronto. El més jove de la història a aconseguir-ho. Tres vegades ha vingut Clark a Sant Joan Despí.

«Tots són culers de sentiment. Van venir a l’acadèmia perquè són del Barça. Tots han tingut ofertes per anar a les escoles d’altres clubs, com el Manchester United, el City, l’Inter, i prefereixe­n continuar amb nosaltres», explica Silva. Complerts els 18 anys, queden en llibertat. Just aleshores, o abans, són automàtica­ment fitxats –la majoria prefereixe­n mantenirse als Estats units– sense que el Barça en retingui drets federatius. Si volgués fitxar-ne algun dels que va tutelar, s'hauria de rascar la butxaca.

A més de Hoppe,

han sortit tres futboliste­s (Duke, Araújo i Clark) que han debutat als 19 anys com a profession­als

 ?? INA FASSBENDER / AFP ?? Matthew Hoppe celebra un dels gols marcats amb el Schalke el cap de setmana passat.
INA FASSBENDER / AFP Matthew Hoppe celebra un dels gols marcats amb el Schalke el cap de setmana passat.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain