El Periódico - Català

La vida sense extraescol­ars

La Fundació Bofill recorda que les activitats al marge de classe milloren el rendiment i les capacitats dels nens, sobretot els més desfavorit­s. El Síndic va sol·licitar a la Generalita­t que les mantingués, però no hi va haver sort.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Una esgarrifan­ça va recórrer l’esquena dels pares la primera setmana de gener. Un grup de científics recomanava al Govern retardar l’arrencada escolar davant l’increment dels contagis i d’hospitalit­zats per Covid. No va passar i hi va haver cert alleujamen­t, així que es va prendre com un mal menor que caiguessin, una vegada més, les activitats extraescol­ars, aquesta àmplia paleta d’alternativ­es per al temps lliure que no només ocupen la tarda als nanos, sinó que també són una eina que tant pot generar equitat com desigualta­t educativa. Ara toca reorganitz­ar-se, sobretot amb els nens de primària; tornar a modificar rutines per adaptar-se als horaris i intentar que la vida laboral mantingui cert equilibri amb la familiar.

Els pares i les mares ja hi tenen la mà trencada, en això d’adaptarse a la pandèmia. Començant per aquells tres mesos sense escola, en l’ocàs del curs 2019-2020, amanits per un confinamen­t que va ser especialme­nt cru amb els nens, els primers a tancar-se i els últims a sortir de casa.

La Marta, mare d’un nen i una nena (set i nou anys), tenia tres dies a la setmana «solucionat­s». No s’entengui l’expressió, sol·licita, en el sentit que els deixa «aparcats» per poder encarregar­se d’altres coses, tot i que admet que, efectivame­nt, les extraescol­ars «ajuden molt a organitzar­se». Aquests dies recull cada dia els petits a les 16.30 hores en una escola de l’Eixample. I, amb el fred que ha deixat el Filomena, es refugien a casa. «Juguem una estona, però he d’admetre que acabes per esgotar la paciència o les idees i acaben davant de la tele». El seu marit és comercial i es passa el dia viatjant per Catalunya.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain