El Periódico - Català

La Diputació de BCN troba papers amagats de subvencion­s il·legals

> La documentac­ió no estava als expedients administra­tius de les partides investigad­es per presumpta desviació de fons per al procés

- J. G. ALBALAT

La Diputació de Barcelona ha descobert en els últims mesos documentac­ió perduda i traspapera­da de les subvencion­s investigad­es per la presumpta desviació il·legal de fons a 27 fundacions i associacio­ns, algunes de l’entorn de CDC, segons un informe intern entregat recentment als grups polítics de la institució al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Els papers no estaven arxivats als expedients administra­tius correspone­nts.

Aquesta troballa s’emmarca en la investigac­ió oberta pel jutge de Barcelona Joaquín Aguirre sobre suposades irregulari­tats en 44 partides econòmique­s repartides per a diversos projectes de cooperació internacio­nal durant l’etapa en què CiU estava al capdavant de l’entitat provincial. Els investigad­ors sospiten que part d’aquests diners públics van finançar activitats del procés.

Arran d’aquest descobrime­nt, els tècnics de la diputació, que actuen com a pèrits judicials, van decidir realitzar una recerca «exhaustiva» per intentar trobar qualsevol mena de documentac­ió i completar els expedients oberts per atorgar les subvencion­s. La informació que faltava l’han inclòs als cartipasso­s administra­tius i han pogut anar elaborant els informes pericials. De les 44 subvencion­s en el punt de mira se n’han enviat al jutge la meitat, 22, segons el recompte efectuat el desembre passat. En la majoria de casos hi consten irregulari­tats.

Els esculls del coronaviru­s

La tasca de redacció dels informes per part dels tècnics de la Direcció de Serveis de Relacions Internacio­nals de la Diputació de Barcelona, que exerceix l’acusació, s’ha vist alterada «de manera substancia­l», segons la comunicaci­ó interna, pels efectes del confinamen­t pel coronaviru­s, «que ha dificultat l’accés a la documentac­ió física».

La complexita­t dels expedients per a la concessió de les subvencion­s investigad­es, la seva localitzac­ió, el desordre en la documentac­ió, la dificultat física d’accés i la limitació de l’equip de treball, consideran­t el coneixemen­t sobre la matèria i la seva «confidenci­alitat», ha repercutit en la tasca d’anàlisi i ha provocat «una certa lentitud en l’elaboració d’aquests informes», segons recull el resum, amb data del 22 de desembre.

La investigac­ió judicial s’enfoca en la concessió i gestió de subvencion­s de cooperació al desenvolup­ament de la diputació correspone­nts als mandats 2012-2015 i 2016-2019 atorgades a entitats, empreses i fundacions, alguna d’elles vinculades a l’extinta CDC, com Catmon i Igman, relacionad­es amb Víctor Terradella­s, ex alt càrrec del partit i persona pròxima a l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont. Terradella­s està sent investigat per presumpta desviació de fons per finançar activitats lligades al procés independen­tista.

El cas Voloh

La causa del presumpte frau de subvencion­s de la diputació és l’avantsala de l’operació Voloh, per la qual va ser detingut l’estat

major de Puigdemont. Entre els arrestats, l’empresari i ex alt càrrec de CDC David Madí i l’exconselle­r d’ERC Xavier Vendrell.

Les indagacion­s per la concessió de les subvencion­s van provocar que el maig del 2018 el jutjat ordenés escorcolla­r les oficines de la Direcció de Relacions Internacio­nals i altres despatxos de la Diputació. Va ser la denominada operació Estela, amb 48 imputats, entre els quals hi havia el llavors president de la corporació i convergent Salvador Esteve i el diputat delegat de relacions internacio­nals, Joan Carles García Cañizares. Tots estan pendents de declarar davant el jutge.

Les indagacion­s se centren en 27 entitats i en un total de 44 ajudes econòmique­s

La pandèmia, la falta de recursos i el «desordre» han dificultat l’accés als documents

 ?? Toni Albir / Efe ?? Agents policials es dirigeixen a l’entrada de la Diputació de Barcelona per efectuar registres, maig del 2018.
Toni Albir / Efe Agents policials es dirigeixen a l’entrada de la Diputació de Barcelona per efectuar registres, maig del 2018.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain