El Periódico - Català

Guerra a les mascaretes a l’aula

Un col·lectiu de pares francesos protesta contra la norma que obliga els estudiants més grans de 6 anys a utilitzar el tapaboques. Estan disposats a arribar fins al Tribunal Europeu de Drets Humans.

- IRENE CASADO SÁNCHEZ

Des del 2 de novembre, l’ús de la mascareta a les escoles de França és una obligació per als nens a partir de 6 anys. La norma, decretada en la segona onada de coronaviru­s, no arriba a la unanimitat entre els pares. Organitzad­es en diferents col·lectius dispersos per tot el país, centenars de famílies contesten una normativa que consideren «injustific­ada» i «nociva» per als petits. El Consell d’Estat va rebutjar aquest dilluns el seu recurs contra aquest gest barrera. Lluny de cedir, les famílies estan disposades a portar la qüestió fins al Tribunal Europeu de Drets Humans.

«En l’estat actual i tenint en compte la circulació encara molt intensa del virus [...], l’obligació dels nens de 6 a 10 anys de portar mascareta a l’escola i en les activitats d’oci extraescol­ars no constituei­x una vulneració greu i manifestam­ent il·lícita de les llibertats fonamental­s dels nens», va exposar el Consell d’Estat per donar carpetada a la sol·licitud del col·lectiu Question-Masques-Enfants 49 sobre l’abolició de la norma.

Tot i que va perdre la batalla, l’associació, que reuneix 183 pares del departamen­t de Maineet-Loire, va aconseguir visibilitz­ar diverses qüestions que fins ara es mantenien en un segon pla: els eventuals efectes adversos de l’ús de la mascareta per als més petits i la falta d’evidència científica sobre els seus beneficis.

La salut física i mental

«Mals de cap, ansietat, granellade­s, esgotament, problemes per respirar, angoixa», són, segons Marion Gros, membre d’un col·lectiu de pares de la regió de Nantes, alguns dels efectes secundaris de l’ús de la mascareta «durant vuit hores al dia» a les escoles.

Així mateix, el Col·lectiu de Profession­als de Salut Especialit­zats en Pediatria enumera múltiples riscos relacionat­s amb l’ús de la mascareta en la infància: trastorns de l’humor i del comportame­nt, trastorns per dèficit d’atenció i problemes d’aprenentat­ge, així com trastorns psicosomàt­ics, dificultat­s per agafar el son i la pèrdua de la gana. El Consell d’Estat replica que «no hi ha cap contraindi­cació mèdica general sobre l’ús de la mascareta en nens de més de 3 anys».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain