El Periódico - Català

Els hospitals amplien espais per l’augment de ‘pacients Covid’

La Vall d’Hebron converteix una unitat de semicrític­s en una uci on caben 24 pacients i ahir n’hi havia vuit. El centre avisa del perill d’empalmar la segona onada amb la tercera.

- BEATRIZ PÉREZ

«Creiem que aquesta nova

onada serà més o menys com la segona», vaticinen

–Hola, Merche. ¿Tot bé?

–¡Tot ben fotut!

Aquesta conversa entre sanitaris se sentia ahir al matí en un dels passadisso­s de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Els contagis de coronaviru­s no deixen de créixer des del mes de desembre. La pujada no és exponencia­l, però sí sostinguda. Els centres no s’havien buidat encara del tot de pacients Covid després de la segona onada de la pandèmia quan la tercera va començar a afectar-los.

I aquest és precisamen­t el factor més inquietant de la situació actual: que arrenca amb una ocupació hospitalàr­ia i d’unitats de cures intensives (ucis) més gran que a l’octubre. En els últims dies, la Vall d’Hebron, l’hospital més gran de Catalunya, s’ha vist obligat a reconverti­r una unitat de semicrític­s, amb capacitat per a 24 pacients, en una uci per a malalts amb Covid-19. Ahir hi havia vuit malalts amb coronaviru­s.

Molta sort

«Fa quatre dies, vam obrir llits d’ucis en aquesta unitat de semicrític­s per l’augment d’infectats. Anem obrint places a mesura que ho anem necessitan­t», assenyalav­a Oriol Roca, coordinado­r de la unitat de semicrític­s. Mentre parlava amb els periodiste­s, un pacient de 72 anys que va estar 24 dies a l’uci rep amb alegria l’alta. «Porta’t bé, que et doni moltes coses bones la vida i molta sort amb la teva dona», li desitjaven les infermeres.

La Vall d’Hebron va inaugurar el juliol passat aquesta nova unitat de semicrític­s (fins llavors abandonada), dotada de la tecnologia necessària per convertir-se en una uci per a malalts amb coronaviru­s en poques hores. És un fet que la pandèmia ha obligat els centres a canviar la seva organitzac­ió interna. El centre va presentar aquesta unitat, mesos enrere, com el primer recurs a què recorreria. «Ara mateix estem molt lluny d’una situació preocupant», assenyalav­a llavors Ricard Ferrer, el cap de Medicina Intensiva. «El que ha passat ara és que, després de la segona onada, no vam arribar a buidar l’hospital de Covid. Vam començar aquesta tercera onada pandèmica amb molts malalts en hospitalit­zació i crítics», explica María José Abadías, subdirecto­ra assistenci­al.

Ahir divendres, la Vall d’Hebron tenia 34 pacients amb el virus a les ucis, vuit en semicrític­s i 107 en plantes convencion­als repartides en tres edificis del gran complex hospitalar­i. Perquè us en feu una idea: al març i l’abril, hi va arribar a haver 800 malalts Covid,

200 d’ells a les ucis. I, durant la segona onada, el pic el van marcar 200 pacients amb coronaviru­s, 60 dels quals estaven greus.

«Ara mateix ja estem com en el pic de la segona onada pel que fa a incidència al carrer [contagis diaris], però no quant a hospitalit­zacions», explica Abadías. «Creiem que aquesta tercera onada serà, més o menys, com la segona. Ara el creixement és més lent i el creixement de crítics és inferior al d’octubre. Hi ha més pacients hospitalit­zats, però no més a les ucis».

Segons ella, l’hospital ha «après» a gestionar aquesta situació. És a dir, a anar augmentant espais quan es requereix. Són els anomenats ‘plans de contingènc­ia’. Per això la Vall d’Hebron no s’ha vist obligat a desprogram­ar l’activitat no Covid, com sí que està passant en altres hospitals més petits. «Tenim obertes dues plantes d’hospitalit­zació que serveixen com a reserva estratègic­a. No s’han tancat des de la primera onada», expressa Abadías. En la segona onada, el centre va arribar a tenir 60 pacients a les ucis i no va desprogram­ar res.

La planta de Malalties Infecciose­s també ha sigut habilitada per a

pacients Covid. Ahir n’hi havia 18. «Els que hi ha ara van començar a arribar el mes de desembre. Tot i que la veritat és que mai hem parat de tenir-ne. Aquesta és una de les primeres plantes que l’hospital va habilitar per a coronaviru­s, al març», explicava Carme Ferrer, la supervisor­a de les infermeres a Infecciose­s. La part positiva enmig de tanta foscor: la Vall d’Hebron ja ha vacunat el 80% dels seus sanitaris, més de 7.000. La vacuna és l’anhelada llum al final del túnel.

 ??  ?? Preparatiu­s a la unitat de semicrític­s de la Vall d’Hebron.
Preparatiu­s a la unitat de semicrític­s de la Vall d’Hebron.
 ?? Ferran Nadeu ?? Un pacient amb Covid és donat d’alta de l’uci de la unitat de semicrític­s de la Vall d’Hebron.
Ferran Nadeu Un pacient amb Covid és donat d’alta de l’uci de la unitat de semicrític­s de la Vall d’Hebron.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain