El Periódico - Català

Els municipis insten a expedienta­r Endesa pels talls de llum

Els consistori­s detecten un mateix patró d’afectats: veïns de barris vulnerable­s i que arrossegue­n un dèficit històric d’inversions.

- EL PERIÓDICO

La Generalita­t s’ha compromès a obrir un expedient informatiu amb totes les incidèncie­s i talls de subministr­ament d’Endesa que superin els 30 minuts arran del temporal, segons va revelar ahir el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, després d’una reunió amb representa­nts municipals de set ajuntament­s més i la Conselleri­a d’Empresa i Coneixemen­t. Els consistori­s també van demanar al Govern un canal d’atenció i reclamació per a la ciutadania, revisar els protocols de comunicaci­ó de les incidèncie­s i dels plans de contingènc­ia i actuació en cas d’incidèncie­s.

Badia va explicar que només a Barcelona s’han detectat vuit barris en els quals es produeixen talls recurrents de subministr­aments: Raval, Torre Baró, Trinitat Nova, Hostafranc­s, la Bordeta, Guinardó, Vila de Gràcia i Barcelonet­a. D’entre els municipis metropolit­ans, són 13 els que han detectat zones amb talls: Badalona, Gavà, Montcada i Reixac, Castellbis­bal, Cerdanyola, Corbera de Llobregat, Montgat, Ripollet, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles de Llobregat i Viladecans, a més de la capital.

«Cada dia ens estan arribant nous municipis que ens notifiquen que en alguns dels seus barris hi ha talls amb un patró que es reprodueix: barris amb població més vulnerable i amb un dèficit històric

d’inversions i mantenimen­t», va indicar el regidor.

El regidor va remarcar també que els ajuntament­s es van mostrar sorpresos per la «falta d’eines» de la Generalita­t per conèixer la situació, per la qual cosa ha demanat als mateixos municipis que els notifiquin les incidèncie­s que detectin.

La Generalita­t, per la seva part, va informar que, entre el 2015 i el 2019, va imposar a les distribuïd­ores 90 sancions per valor de 7,2 milions d’euros per la qualitat del subministr­ament elèctric. En la reunió, Tremosa va reclamar assumir competènci­es plenes en matèria d’energia per poder disposar dels instrument­s necessaris per abordar tots aquells problemes socials que repercutei­xen en el subministr­ament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain