El Periódico - Català

Eleccions després del temps perdut

- ANTONIO Bigatá

Les petites il·lusions que creixen a poc a poc amb l'evolució positiva del joc i els resultats estan sepultant bastant l'important interès objectiu que tenen les eleccions del Barça. Els seguidors prefereixe­n assaborir les petites il·lusions que proporcion­en la reactivaci­ó d'un Messique sense ser el que era continua sent espectacul­ar, o l'apoteòsic rendiment de Ter Stegen, o veure com es treu la mandra positivame­nt De Jong posant-se en línia amb els grans holandesos que el van precedir aquí, o la manera ràpida de créixer que exhibeix Pedri.

A l'espera que torni, i bé, Ansu Fati, una altra gran esperança col·lectiva, i davant el que comença a demostrar –encara que sigui tan tard i després d'haver perdut molt temps– Dembélé, resulta inevitable pensar que tot podia haver anat més tranquil, victoriós i il·lusionant durant els dos o tres úlesportiu, tims anys del Barça. Millor, malgrat que Bartomeu i la seva directiva ni ho feien bé ni encarrilav­en degudament per al futur la grandesa del club en el camp econòmic i social. Als seguidors els agrada abans que res el futbol pel futbol. Per això a la majoria els atribola i descoratja l'embolic societari al qual s'ha abocat el Barça en aquest temps difícil pels ràpids canvis del marc general dels negocis en què es mou. I pel caràcter implacable dels interessos paraesport­ius, polítics i socials que conflueixe­n sobre una samarreta que era blaugrana i que perd tan sovint els seus colors genuïns com a primer homenatge a la seva desnatural­ització doblegant el genoll enfront allò comercial.

Excés de precandida­ts

Tot i així, envoltades de poc escalf popular autèntic i amb molt reescalfam­ent artificial mediàtic, aquestes eleccions, que se celebraran sense socis a les grades, amb ovacions pregravade­s per dissimular l'absència del jugador número 12, i disputant competicio­ns adulterade­s per la falta del mínim descans que necessiten els jugadors, seran uns comicis decisius per al futur. Però els prolegòmen­s estan sent lletjos. No només perquè no s'està parlant a fons del que es pot fer portant les regnes del club, sinó perquè un excés –nou– de precandida­ts ha donat aire de parany en camp contrari. Al final fins i tot ha emergit la possible trampa de la venda de firmes per part d'un aspirant o aspirants que les van recollir malgrat que mai podien arribar al llistó mínim per presentar-se.

Sent molts els aspirants, bastanta gent ha trobat a faltar que es presentess­in a les eleccions altres personalit­ats barcelonis­tes de pes, com Sandro Rosell, gran expresiden­t maltractat sense pietat per la justícia espanyola, o un Ferrán Soriano carregat d'experiènci­a qualificad­a en la Premier. En l'actualment tan desballest­ada Catalunya, del trio finalista, el deVíctor Font, Joan Laporta i Toni Freixa, no se sap per exemple si els dos primers seran més percebuts pels electors com a abanderats del fet que l'independen­tisme passi a controlar l'entitat o com a gestors temperats en la complexita­t d'aquest país i aquesta activitat. Per no precisar, no transcende­ix ni tan sols el que realment pensen del possible replanteja­ment de les competicio­ns europees, el tema estrella sobre el futbol que ve. Diuen simplement que volen un Barça millor i que cadascun d'ells és capaç d'aconseguir-ho. La mala política cada vegada s'assembla més al forcejamen­t entre els directius del vell futbol, mentre el futbol s'assembla cada vegada més al forcejamen­t insuls de l'eterna mala política.

Són uns comicis decisius per al futur, però els prolegòmen­s són bastant lletjos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain