El Periódico - Català

Herois entre llibres

Set noves llibreries han obert a Catalunya durant l’any de la pandèmia i la vuitena aixecarà la persiana a l’abril a Barcelona

- ELENA HEVIA

«És com quan les flames arriben als arbres del bosc i veus com els animals corren per escapar-se’n. Doncs bé, just en aquell moment decideixes endinsar-te en el bosc». Ho descriu l’editora i ara llibretera Mariana Sàrrias, que el novembre passat, en plena pandèmia, va obrir amb un equip la Llibreria Byron, al sud del barri de Sant Antoni. Ella és una de les persones valentes que van arribar al 2020 amb un projecte en marxa i van decidir seguir endavant. N’hi ha més exemples.

En plena pandèmia han obert a Catalunya, a més de la mastodònti­ca Ona i a l’espera de l’obertura de Finestres al març, altres llibreries independen­ts i amb vocació de barri com Llavors, a l’Hospitalet de Llobregat, i Fahrenheit 451, a Barcelona. S’hi uneixen La Irreductib­le a Lleida, La Romàntica a Amposta i Ca La Figa, la primera especialit­zada en feminisme a Manresa, totes obertes en el pitjor moment per al comerç, tot i que precisamen­t per això han trobat el suport incondicio­nal dels lectors habituals, especialme­nt durant el confinamen­t. Així que el saldo és positiu. Les xifres del Gremi de Llibreters de Catalunya recullen l’obertura de 16 noves llibreries el 2019 davant cinc de tancades, totes per jubilació. I el 2020 n’hi ha hagut set que s’han atrevit a obrir.

A aquests llibreters valents, el fet que el Govern declarés la cultura com a bé essencial i tot seguit obligués a tancar les llibreries durant el cap de setmana com a demostraci­ó del contrari, els afecta, sí, però només és l’última baula en una sèrie d’obstacles que han sabut superar. En general, estan animats per aquesta situació, que demostra que els llibres en aquest any d’incertesa estan tenint un paper essencial.

Des d’aquestes pàgines hem volgut recollir les impression­s dels llibreters de tres d’aquestes llibreries obertes en plena crisi sanitària.

 ?? Martí Fradera ?? Daniel Garrido, Alicia Arévalo i Noelia Domínguez, impulsors de la llibreria cooperativ­a Llavors, a l’Hospitalet.
Martí Fradera Daniel Garrido, Alicia Arévalo i Noelia Domínguez, impulsors de la llibreria cooperativ­a Llavors, a l’Hospitalet.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain