El Periódico - Català

Pfizer frenarà durant un mes el proveïment de vacunes a la Unió Europea

Von der Leyen assegura que arribaran les compromese­s el primer trimestre. La farmacèuti­ca vol remodelar la seva planta de Bèlgica.

- SILVIA MARTINEZ

El laboratori nord-americà Pfizer va anunciar ahir que les seves entregues de vacunes contra la Covid-19 s’alentiran entre finals de gener i principis de febrer, fet que suposarà que les remeses compromese­s amb diversos països, entre els quals hi ha els de la Unió Europea (UE), arribaran amb un 20% menys de dosis. La farmacèuti­ca al·lega que farà canvis en el procés de producció per poder augmentar el ritme en les setmanes següents. L’anunci arriba just a les portes que la setmana vinent es comencin a injectar les segones dosis d’aquesta vacuna, va alertar António Costa, primer ministre portuguès i president de torn de la Unió Europea. «És molt important que puguin continuar administra­nt-se per no perdre l’efecte de les primeres injeccions», va avisar Costa.

«La Comissió Europea i, a través seu, els estats membres de la UE van ser informats que Pfizer no podrà entregar el volum ja compromès en les pròximes tres a quatre setmanes a causa de modificaci­ons a la planta de Puurs», van informar, entre altres, les autoritats alemanyes.

La justificac­ió

«Pfizer està treballant molt per entregar més dosis de les inicialmen­t previstes aquest any amb un nou objectiu declarat de 2.000 milions de dosis el 2021», justifica la farmacèuti­ca en un missatge enviat a l’AFP. «Hi pot haver fluctuacio­ns en les comandes i programes d’enviament a les nostres instal·lacions de Puurs (Bèlgica) en el futur immediat per permetre ràpidament un augment dels volums de producció», va dir la companyia, sense especifica­r quins mercats es veurien afectats. «Tot i que això afectarà temporalme­nt els enviaments de finals de gener a inicis de febrer, permetrà un augment significat­iu en les dosis a finals de febrer i març», va dir la farmacèuti­ca.

Des de Lisboa, Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió, va explicar que el director general de Pfizer s’havia compromès a entregar les dosis promeses en el primer trimestre.

 ?? Jean-François Monier / AFP ?? Un flascó de la vacuna Pfizer-BioNTech emmagatzem­ada a -70°.
Jean-François Monier / AFP Un flascó de la vacuna Pfizer-BioNTech emmagatzem­ada a -70°.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain