El Periódico - Català

DECLARACIO­NS EN EL JUDICI A L’EXCOMISSAR­I

> L’examant de Joan Carles assenyala davant el jutge Sanz Roldán, exdirector del centre

- ÁNGELES VÁZQUEZ

«Joan Carles em va dir que el director del CNI tenia un pla per protegir-me. Això em va terroritza­r» CORINNA LARSEN

«Vaig intentar seduir-la i enganyar-la perquè el CNI em va dir que tenia papers compromete­dors» J. M. VILLAREJO

L’excomissar­i José Manuel Villarejo va utilitzar el seu primer judici per presentar-se com a víctima d’una persecució per enfrontar-se a l’exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) Félix Sanz Roldán, «quan ningú s’hi atrevia». I la testimoni esperada amb més expectació, Corinna Larsen, el va ratificar per videoconfe­rència des de Londres a l’assegurar que va ser amenaçada el 2012 pel que era responsabl­e del CNI, que actuava per ordre de Joan Carles I.

Acusat i testimoni van responsabi­litzar Sanz Roldán de tots els seus mals, cosa que ell mateix va mirar de rebatre: va negar que Villarejo col·laborés amb el CNI, així com haver amenaçat Larsen o haver enviat «mercenaris» a les seves oficines de Mònaco, ni tan sols per evitar els paparazzis, com ella va declarar que li va explicar el rei emèrit.

La fiscalia va retirar el delicte de calúmnies i només va mantenir el de denúncia falsa, perquè, quan Villarejo va dir que Sanz Roldán havia amenaçat l’empresària, reproduïa el que ella li va explicar. I en el judici acabava de declarar que estava «terroritza­da» per enfrontar-se a «persones tan poderoses». «El rei Joan Carles em va dir que el director del CNI estava duent a terme una operació per protegir-me. Jo no havia donat el meu consentime­nt. Això em va terroritza­r».

L’Advocacia de l’Estat va mantenir que Villarejo va calumniar Sanz Roldán, va injuriar el CNI i va presentar una denúncia falsa en la qual el va acusar de facilitar a un diari una foto seva en una operació secreta.

Amor a Espanya

La defensa de Villarejo va demanar la seva absolució, perquè, tant si Sanz Roldán va amenaçar Larsen com si no, ell així ho creia. L’excomissar­i, que s’enfronta a desenes d’anys de presó en les causes de l’Audiència Nacional, va enquadrar la seva actuació en el seu amor a Espanya. Va assenyalar que es va entrevista­r a Londres amb Corinna per «seduir-la, enganyar-la i guanyar la seva confiança». «Volia convèncer-la i seduir-la perquè el CNI em va dir que havia aconseguit documentac­ió compromete­dora per als interessos d’Espanya», va exposar.

Sense transició Villarejo va fer desfilar pel judici operacions secretes, Jordi Pujol, l’11-M i els atemptats de Barcelona i Cambrils. Expert a alimentar teories conspirano­iques, va deixar caure que el CNI sabia del risc de «certs imams» a Catalunya, perquè ho havia fet constar en notes «que s’havien fet desaparèix­er» i que una font «molt important» havia alertat d’un atemptat a Barcelona que es va descartar per venir d’una que ja havia treballat per al CNI i que «en realitat era un espia marroquí».

Sanz Roldán va negar la major: «Mai no vaig saber que Villarejo tingués cap relació amb el CNI i vaig prendre mesures perquè no les tingués». Mai no havia parlat amb ell i el veia per primera vegada, va assegurar. Del que no va voler parlar va ser de la reunió que Corinna havia dit que van tenir a Londres i es va limitar a negar haver-la amenaçat i tota operació a l’estranger.

Villarejo va posar el colofó al judici amb la seva última paraula: «Ja m’ho han tret tot. Fa quatre anys que estic a la presó [els complirà al novembre]. Però no em trauran la convicció que hi ha justícia a Espanya i que actua amb independèn­cia».

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Efe ?? Captura de la declaració per videoconfe­rència des de Londres de l’empresària Corinna Larsen.
Efe Captura de la declaració per videoconfe­rència des de Londres de l’empresària Corinna Larsen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain