El Periódico - Català

«Volem ser un símbol de resistènci­a davant l’adversitat»

Byron. Reducte de pau

-

Amb un esperit molt més burgès, la llibreria Byron, a la zona del barri de Sant Antoni que toca l’Eixample, és un projecte que Mariana Sàrrias i el seu soci, Víctor Sánchez, estudiaven des de fa tres anys. Havien d’obrir portes al mes d’abril, però no ho van poder fer fins al novembre. Amb molt bona recepció, potser perquè al final de l’espai diàfan on els llibres a les lleixes esperen a ser escollits hi ha una peça d’aquelles que fomenten la pau interior. Butaques, xemeneia d’estil british i el que es vulgui prendre a la cafeteria. «Buscàvem un punt acollidor i domèstic», explica Sàrrias. Són 400 metres quadrats, just el límit per no haver-se vist obligats a tancar aquests dies.

«La llibreria s’ha convertit en un símbol de resistènci­a davant l’adversitat», diu a manera de mantra per treure’s de sobre l’aprensió d’haver obert en el pitjor moment possible, dolentse de no poder portar a terme bona part de les conferènci­es, cursos, presentaci­ons i activitats infantils que planejaven.

El que sí que s’han atrevit a oferir, amb aforament reduït, són miniconcer­ts gratuïts, a tall de petits aperitius amb un músic o dos en acústic. Sàrrias coneix bé la matèria. Abans de dedicar-se a l’edició va organitzar concerts de música clàssica i la llibreria, malgrat ser generalist­a, recull aquesta tendència.

Sàrrias encarna al seu torn un altre model de llibretera, l’editora-emprenedor­a –està al capdavant de Huygens, especialit­zada en dret i economia– que decideix ampliar horitzons i que no té experiènci­a prèvia, encara que les tasques de gestió no n’ estiguin allunyades.

Tampoc li importa estar una mica allunyada del nucli urbà de les llibreries generalist­es, perquè està convençuda que el futur passa per la cada vegada més actual descentral­ització i la implicació amb el teixit social del barri: Encara que tot suma, la concentrac­ió de llibreries no és bona», diu convençuda.

 ??  ??
 ?? Jordi Otix ?? Mariana Sàrrias, a l’acollidora i domèstica Llibreria Byron.
Jordi Otix Mariana Sàrrias, a l’acollidora i domèstica Llibreria Byron.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain