El Periódico - Català

«La cooperativ­a sempre ha sigut l’opció. És una filosofia de vida».

Llavors. Crítica social

-

Alicia Arévalo, Noelia Domínguez i Dani Garrido estan entre espantats i excitats. Tenen entre 28 i 36 anys, van coincidir a l’Escola de Llibreria de la Universita­t de Barcelona (el gran planter de noves llibreries) i el seu treball de final de curs va ser precisamen­t el projecte de Llavors, la llibreria que van obrir a Collblanc l’11 de desembre. Els tres compaginen altres treballs amb el de llibreter (un model usual als locals petits) en un projecte que van concebre i que han creat com una cooperativ­a perquè integrats en la xarxa de cooperativ­es catalana se senten més protegits, a més a més de considerar que el model és més just i solidari. «Si es perden diners, ho fa tothom i si se’n guanyen, també. Mai hem contemplat cap altra opció. És una filosofia de vida».

A l’Hospitalet, la ciutat amb més densitat de població d’Europa, hi ha poca oferta llibretera, amb prou feines hi ha la veterana Perutxo i una Abacus, la resta són papereries que venen llibres. El nostre trio volia establir complicita­ts amb el barri, vendre llibres com una forma de militància: «La ciutat fa que la gent se senti sola, una situació que s’ha fet més patent amb la pandèmia», expliquen, conscients que el barri necessita espais per compartir interessos.

Aquí el tenim. Darrere dels 60 metres quadrats del local s’accedeix a un espai de gairebé 100 metres que aspira a convertir-se en viver de cooperativ­es, i més enllà trobem un pati en el qual esperen fer activitats a l’aire lliure quan la Covid ho permeti.

No és sorprenent que, a més de les novetats habituals, la Llavors estigui especialit­zada en ciències socials i llibre polític. De fet, són els hereus del clausurat Espai Contraband­os, que des del Raval va apostar per editorials gairebé ínfimes que es deixaven els fons en dipòsit. Aquests fons, més les prestatger­ies, els ha recollit Llavors.

 ??  ??
 ?? Martí Fradera ?? Alicia Arévalo, Noelia Domínguez i Daniel Garrido, a la Llibreria Llavors de l’Hospitalet de Llobregat.
Martí Fradera Alicia Arévalo, Noelia Domínguez i Daniel Garrido, a la Llibreria Llavors de l’Hospitalet de Llobregat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain