El Periódico - Català

L’assalt al Capitoli torna el focus a la infiltraci­ó d’ultres en la policia i l’exèrcit

> Almenys 32 membres de cossos de l’ordre van participar en la manifestac­ió del dia 6 a Washington i 13 estan sota investigac­ió

- IDOYA NOIAN

Dues policies en actiu de l’estat de Virgínia i dos veterans d’Alabama i Texas han sigut imputats amb càrrecs per la seva participac­ió en l’assalt del 6 de gener al Capitoli. Són la punta d’un iceberg que està fent tornar ara el focus sobre un problema real i no afrontat als Estats Units: l’auge i la infiltraci­ó de l’extremisme i el supremacis­me blanc entre les forces de l’ordre i les Forces Armades, així com la creixent expansió d’aquestes ideologies ultres entre els veterans. Uns i altres han sigut objectius centrals en els esforços de reclutamen­t de grups extremiste­s i milícies com els Oath Keepers.

Almenys 32 membres d’agències de l’ordre de 15 estats van participar en la manifestac­ió, segons un recompte de The Appeal, i 13 estan sota investigac­ió segons The Washington Post. Entre els agents de la policia del Capitoli dos han sigut suspesos (un que es va fer un ‘selfie’ amb els assaltants i un altre que amb una gorra de Make America great again els donava direccions) i més d’una dotzena són investigat­s.

Són uns números que, com declara al Centre d’Integritat Pública Devin Bughart, de l’Institut per a la Investigac­ió i Educació sobre Drets Civils, «haurien d’obrir els ulls als nord-americans sobre que profund que han arrelat els esforços de grups d’extrema dreta d’infiltrar-se en les agències de l’ordre i les forces armades».

Alerta militar

No són només observador­s i estudiosos externs els preocupats pel fenomen. El Pentàgon, on al desembre el secretari de Defensa havia ordenat precisamen­t una revisió de «les actuals polítiques, lleis i regulacion­s relacionad­es amb la participac­ió de membres en servei en activitats extremiste­s o grups d’odi», investiga almenys una militar en actiu que dirigia un grup d’unes 100 persones durant els fets del 6 de gener.

Però el que va cridar més l’atenció va ser l’inusual memoràndum que dimarts l’Estat Major de la Defensa va distribuir entre les tropes. «Qualsevol acte per alterar el procés constituci­onal no només va contra les nostres tradicions, valors i jurament; va contra la llei», deia el document, esgarrifós només per haver de ser emès.

Lentitud del Pentàgon

El Pentàgon és lent a l’hora d’identifica­r el problema i combatre’l malgrat la seva extensió: segons una enquesta del Military Times, l’any passat més d’un terç del personal militar en actiu i més de la meitat del que pertany a minories van dir haver sigut testimonis directes d’expression­s de nacionalis­me blanc i/o racisme. I quan l’especialis­ta en grups d’extrema dreta de la Lliga Antidifama­ció Mark Pitcavage va testificar al Congrés i va enumerar una tirallonga d’exemples de militars radicalitz­ats (uns que es van oferir a fer entrenamen­t amb explosius o sobre com atacar activistes d’esquerres, d’altres que van anar amb autoritzac­ió a Ucraïna per entrenar una milícia de dretes o un guàrdia nacional de Florida que va fundar un grup neonazi), va denunciar: «Que gairebé tots fossin inicialmen­t exposats per periodiste­s o activistes antiracist­es és un altre senyal problemàti­c que les branques de les forces armades poden no estar participan­t en un escrutini suficient de si mateixes».

Alguns a les Cambres exigeixen acció després de l’assalt al Capitoli. Tammy Duckworth, veterana de combat que va servir a l’Iraq, va enviar una carta al secretari de Defensa en funcions, Christophe­r Miller, assegurant que «preservar l’ordre i la disciplina requereix que les Forces Armades extirpin els extremiste­s que hi ha infiltrats a l’exèrcit i amenacen la nostra seguretat nacional». El seu col·lega a la Cambra baixa Jason Crow, també militar retirat, ha parlat de «crisi» i ha arribat a demanar al secretari de l’Exèrcit de Terra que revisi l’historial de totes la tropes que es desplegara­n en la presa de possessió de Joe Biden «per assegurar que no siguin simpatitza­nts de terroriste­s domèstics».

La Junta de l’Estat Major va emetre un inaudit recordator­i a les tropes dient que han de complir la llei

La policia, sota sospita

També la policia, que va fer ús excessiu de la força durant les protestes contra la injustícia racial l’any passat, està especialme­nt sota la lupa, tot i que ja des del 2006 l’FBI alerta que membres de grups supremacis­tes blancs organitzat­s, l’amenaça terrorista interna més gran del país, han treballat per infiltrar-se en agències i sovint tenen «enllaços actius» amb la policia.

Que alguns dels agents suspesos o investigat­s per participar en l’assalt estiguessi­n fora de servei no rebaixa el problema. «Als ciutadans els costa creure que les decisions que prenen fora de servei no impacten en les preses quan estan de servei», va declarar a The Washington Post Andrew Walsh, número dos de la policia de Las Vegas.

Durant l’Administra­ció de Donald Trump, que el 2017 va arribar a dir als agents que no es preocupess­in per fer servir la violència en els arrestos, s’ha fet marxa enrere a reformes policials per investigar violacions de drets civils. Trump va rebre recolzamen­t electoral de molts sindicats de policia.

 ?? Eric Thayer / AFP ?? Membres de la Guàrdia Nacional, ahir a l’exterior del Capitoli, a Washington.
Eric Thayer / AFP Membres de la Guàrdia Nacional, ahir a l’exterior del Capitoli, a Washington.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain