El Periódico - Català

El país de Dupond i Dupont

El veritable problema és que Catalunya està sense Parlament, sense president, sense lideratge ni projecte

- Josep Martí Blanch

Cada un parla de la fira segons com li va. Així han d’entendre’s les reaccions a l’ajornament de les eleccions catalanes i també els posicionam­ents previs de cada formació política. Que els socialiste­s es quedessin sols defensant el 14-F no obeeix, efectivame­nt, a un xarampió de radicalita­t democràtic­a a les seves files, sinó més aviat a l’alteració dels seus plans envers Salvador Illa. Com la política pot ser moltes coses, també un sifó de ràpid esbravamen­t, els temors socialiste­s pel retard estan justificat­s. El mateix, però en el sentit contrari, val per als que estan forçant des del primer dia el canvi de data dels comicis.

Normalment la política –particular­ment tot el que incumbeix a l’estratègia electoral per treure el major nombre de vots possible– es viu portes endins, pels qui la protagonit­zen, i s’observa des de fora pels que la segueixen obsessivam­ent, amb la fantasia d’estar protagonit­zant o contemplan­t una partida d’escacs. Però, vista nua, la política té més similituds amb el parxís. Ara ERC i JxCat han tret un cinc i la fitxa vermella socialista ha quedat encallada sense poder avançar. I el dau de nou al gobelet. Però més enllà dels càlculs electorali­stes –a tot arreu couen faves, no només aquí– i de les dades epidemiolò­giques, el veritable problema de la política catalana en aquests moments és la falta de credibilit­at de les seves institucio­ns per a la presa de decisions creïbles en nom de l’interès general. Aquest és el preu que cal pagar per haver-les utilitzat durant tant temps per armar les jugades mestres de l’escapisme processist­a.

Ja fa massa temps que tot fa olor de calculador­a de part. La factura, que era predictibl­e, és que tot acaba sonant igual que el crit d’en Pere anunciant l’arribada del llop als seus paisans. A força d’abús continuat i de portar les costures de les institucio­ns sempre al límit en benefici dels qui les governen ningú es creu res quan arriben les hores solemnes. Com que tot està instal·lat des de fa temps en una doble excepciona­litat –la derivada del procés sobiranist­a i l’epidemiolò­gica– l’alteració del calendari electoral no és, a dir veritat, una cosa que hagi de modificar radicalmen­t el curs de la història catalana. Catalunya no inaugurarà de cop i volta amb les eleccions una nova era de retorn a la majoria d’edat política que deixi enrere definitiva­ment l’infantilis­me creixent dels últims anys. Les grans patronals catalanes –Foment i PIMEC– i també els sindicats de tall clàssic i

 ??  ?? Reunió de la taula de partits al Parlament de Catalunya, ahir. En primer terme, la consellera Alba Vergés.
Reunió de la taula de partits al Parlament de Catalunya, ahir. En primer terme, la consellera Alba Vergés.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain