El Periódico - Català

El PSC carrega contra el decret de la pròrroga electoral

> Els socialiste­s el qualifique­n de «nyap» i temen que es canviïn les regles de joc

- EL PERIÓDICO

majoritari –UGT i CCOO– van estar fins a l’últim moment defensant la necessitat de mantenir la data dels comicis. Segurament són les organitzac­ions que millor poden radiografi­ar –exceptuant les entitats de tall social i solidari com Càritas, Creu Roja, Amics de la Gent Gran, etc.– la greu situació econòmica i social que s’amaga darrere de les compareixe­nces dels governants i dels epidemiòle­gs.

Un marc d’estabilita­t

La seva vehemència per mantenir les eleccions no obeïa a consignes polítiques i tampoc a la creença que un nou Executiu obrarà el miracle dels pans i els peixos. Simplement són conscients de les dades, de les projeccion­s econòmique­s per als pròxims mesos i que és més necessari que mai un marc d’estabilita­t a llarg termini per poder iniciar la remuntada. De la mateixa manera que és imprescind­ible la màxima atenció i el talent per aconseguir les millors cartes en el repartimen­t dels fons europeus, que corren el risc de convertir-se en can seixanta, si és que encara pot escriure’s aquesta expressió. L’ajornament no suposa cap restricció democràtic­a que qualsevol altra de les que ja venim suportant des que els governs van decidir que per fer front a la pandèmia era necessari limitar o suspendre els drets fonamental­s. Així que són ridícules les afirmacion­s del ministre de justícia, Juan Carlos Campo, en aquesta direcció. Més tenint en compte que Galícia o País Basc són precedents recents, amb el beneplàcit del Govern espanyol, en l’ajornament d’unes eleccions per raons pandèmique­s.

No és necessari gastar les grans paraules amb raonaments tan petits com els del ministre. No. El veritable problema d’allargar tres mesos més l’actual situació és que, en les pitjors circumstàn­cies i amb els pitjors indicadors per al futur més pròxim, Catalunya està sense Parlament, sense president, sense lideratge i sense projecte. En plena tempesta perfecta el país ha quedat reduït a rodes de premsa vanes en les quals Dupond i Dupont – llegeixi’s Budó i Aragonès– entonen un pesat i repetitiu «jo, encara diria més» sense dir, en realitat, res en absolut.

nEls especialis­tes en lleis del PSC es posen les mans al cap. A jutjar pel seu criteri, el decret del Govern pel qual se suspenen les eleccions del 14 de febrer i s’anuncia nova data per al 30 de maig és un «nyap» perquè deixa la nova data a mercè de les dades epidemiolò­giques i genera una gran insegureta­t jurídica. Segons el seu parer, es deixa en mans del Govern la concreció o no de la nova data.

A més, el PSC tem que en el decret de mesures complement­àries, el que concretarà què pot mantenir-se i què pot canviar respecte al 14-F, s’obrirà la veda perquè es presentin noves candidatur­es i es forgin noves coalicions. «Seria una presa de pèl», afirmen els socialiste­s, que exigeixen no modificar res del que ja s’ha iniciat per al 14-F. En qualsevol cas, el PSC no només valorarà la qüestió legal sinó les repercussi­ons polítiques a l’hora de decidir si recorre contra la nova data electoral.

Mentrestan­t, el Govern segueix de prop els moviments del PSC. El conseller d’Exteriors, Bernat Solé, va aprofitar una entrevista a Rac-1 per demanar als socialiste­s catalans que no presentin batalla legal per «responsabi­litat» i perquè no sigui un tribunal qui decideixi si es pot votar.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain