El Periódico - Català

El txa-txa-txa català

- Luis Mauri

Podem cantar, com Gabinet Caligari a l’ocàs dels 80, que la culpa va ser del txatxa-txa. Però ni el txa-txa-txa va tornar caradura Jaime Urrutia, ni va engendrar aquesta lletra bufa i torera xopa d’alcohol. Tampoc va ser la causa que al cantant se li torcés l’aventura amb aquella barcelonin­a a les portes del club nocturn. En realitat, el txa-txa-txa no va tenir la culpa de res.

La pandèmia és avui el txa-txa-txa de la política catalana. Un agent d’ocasió per justificar decisions de difícil justificac­ió. Decisions confuses, sospitoses o tramposes, jurídicame­nt i políticame­nt. La menció a la crescuda de la tercera onada de la pandèmia impacta com una canonada en l’emoció. És un argument guanyador. Trampós, però imbatible. Votar contagia, ergo, votar mata.

Aquest sil·logisme converteix en còmplices de la tragèdia a qui gosin discutir-lo, poc menys que terroriste­s contra la salut pública. La fórmula no admet contrast racional, és emoció pura. No permet al·lusió als imminents comicis a Portugal, on hi ha taxes de contagi i mortaldat moltíssim més elevades que a Catalunya, però també un conscienci­ós pla de seguretat sanitària que garanteix l’exercici dels drets polítics dels portugueso­s. Tampoc consent referèncie­s al conat de Trump d’ajornar els comicis que han acabat fent caure la seva presidènci­a. Ni a la insegureta­t jurídica, l’arbitrarie­tat governamen­tal i la feblesa democràtic­a que bateguen al decret d’ajornament electoral del Govern català. El catedràtic de Dret Constituci­onal Xavier Arbós l’obre en canal a la pàgina 12.

El txa-txa-txa sonava en aquell club amb incitant oportunism­e. La pandèmia assola aquí amb efectes tràgics, però també per a profit d’alguns interessos. Les dades epidemiolò­giques, avui a Catalunya, són preocupant­s, però en absolut pitjors que en l’onada de tardor, quan només Puigdemont i els seus pretorians confessave­n el seu interès a demorar la cita electoral.

Junts desitjava ja llavors un retard per erosionar els seus socis i rivals d’ERC per la gestió de la crisi, i per rodar i consolidar els seus nous lideratges electorals. Esquerra era conscient de les maniobres puigdemont­istes i negava l’ajornament. Però la irrupció del ministre de sanitat, el socialista Salvador Illa, en la cursa electoral i els últims sondejos d’opinió han dislocat els càlculs previs.

La culpa és de les enquestes, no de la pandèmia ni del txa-txa-txa. O no només. Ho testifica l’espontània celebració tuitaire del dircom de Junts: «Ara tenim més temps per guanyar bé». Hi ha dues dades cabdals en els sondejos. Una s’ha emportat els titulars pel seu caràcter sorprenent: el relleu de Miquel Iceta per Illa i el consegüent enlairamen­t del PSC. La segona no és tan estrident, però sí significat­iva: la tremenda dificultat d’ERC per elevar el vol sobre els postconver­gents de Puigdemont. Aquest factor soscava el pols republicà com un sortilegi ancestral. No, no és la pandèmia. Ni el txa-txa-txa.

No és la pandèmia. O no només. És l’interès de Puigdemont i el tremolor d’ERC

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain