El Periódico - Català

El canvi climàtic extrem

-

Els episodis de neu i fred que superen els registres normals són resultat de l’escalfamen­t global del planeta i seran cada vegada més freqüents

Un dels recursos més utilitzats pels negacionis­tes del canvi climàtic és referir-se a la seva suposada absència davant de catàstrofe­s naturals relacionad­es amb el fred. En el seu feble argumentar­i, identifiqu­en canvi amb calor i qüestionen que pugui parlar-se d’augment de la temperatur­a mitjana del planeta davant l’evidència de registres estrictame­nt hivernals. És el cas, per exemple, de les declaracio­ns de Donald Trump el 2019 quan, arran de les grans nevades que van assolar els Estats Units, va exclamar: «¿On és el canvi climàtic quan se’l necessita?». Les confusions es donen fins i tot entre els que, sense negar la gravetat de l’emergència climàtica a escala global, posen en qüestió els seus efectes a nivell local, com el president d’Aragó, Javier Lambán, després de les nevades que va deixar el temporal Filomena al Pirineu. Que davant cada episodi de fred extrem hi hagi els que –per desconeixe­ment o per mala fe– dubtin dels riscos reals de l’escalfamen­t demostra fins a quin punt és necessari donar més veu a la ciència.

Els negacionis­tes, contra les prediccion­s dels organismes internacio­nals que advoquen per la reducció de l’emissió de gasos amb efecte hivernacle, responen a interessos econòmics i polítics, a un dèficit d’informació alarmant o a un conjunt de teories conspiraci­onistes que neguen les més contrastad­es dades científiqu­es. Obliden que el canvi climàtic que ja patim es refereix a manifestac­ions d’un clima extrem i inestable, que tant pot provocar fenòmens com el Gloria de l’any passat o el Filomena de fa uns dies, com una sèrie continuada d’altes temperatur­es, sequera i desertitza­ció. Els científics adverteixe­n que la probabilit­at que es produeixin aquests fenòmens extrems és cada vegada més alta. El debilitame­nt dels corrents d’aire de l’estratosfe­ra, amb un escalfamen­t sobtat, afavoreix l’aparició d’àrees anticiclòn­iques, amb la formació de grans masses d’aire fred que, en contacte amb les càlides i humides, generen els fenòmens referits, una tempesta perfecta a la qual s’afegeix el desglaç dels pols, que desencaden­a fortes baixades de temperatur­a i tempestes de neu en latituds inferiors.

Només cal recordar les dades més pròximes. Segons el Meteocat, el 2020 ha sigut l’any més càlid a Catalunya des de 1950, amb un augment de la temperatur­a mitjana en un grau, en relació amb el període 1981-2010. Per a l’Observator­i Fabra, amb registres des de 1914, l’any 2020 ha sigut el més càlid de tota la seva història. Al món, la situació és semblant, com es dedueix del programa d’observació climàtica Copernicus, amb el detall gens menyspreab­le que es tracta de sèries continuade­s dels últims anys, cosa que permet argumentar, sense cap dubte, una tendència creixent.

Les anomenades «ruptures del vòrtex polar», provinents directamen­t de l’escalfamen­t global, són responsabl­es en bona part dels fenòmens que estem patint cada vegada amb més reiteració. És a dir, les nevades històrique­s i les gelades que superen els límits establerts no són la suposada confirmaci­ó d’una normalitat climàtica estacional i, per tant, la negació dels canvis atmosfèric­s anunciats pels experts. Són justament la conseqüènc­ia d’una situació extrema que està arribant, si no s’hi posa remei urgentment, a un punt de no retorn que hipotecarà irremeiabl­ement el nostre futur i el de les futures generacion­s.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain