El Periódico - Català

Investigac­ió bloquejada

- Pol Ferré

Recentment, la Mesa del Congrés dels Diputats va bloquejar el tràmit per crear una comissió d’investigac­ió al rei emèrit Joan Carles I per la qüestió relativa a les targetes opaques. Concretame­nt, la iniciativa va ser rebutjada pel PSOE, el PP i Vox. El fet, senzillame­nt, és incompatib­le amb la democràcia. Cap ideologia racional hauria d’obstruir l’esclarimen­t d’uns fets d’interès general i de semblant gravetat. Ni aquells que el defensen amb tal fermesa que haurien d’estar segurs de la seva impunitat, per la qual cosa la investigac­ió no els hauria de preocupar.

La investigac­ió parlamentà­ria és la manera de retre comptes davant el poble, si és necessari, per la qual cosa la seva transparèn­cia és indiscutib­le i indissocia­ble d’un Estat de dret i democràtic. Fins i tot els serveis jurídics del Congrés han fet el degudament democràtic. Tals discrimina­cions no només fan dubtar del sistema representa­tiu i la seva credibilit­at, sinó que falsifique­n la noció democràtic­a que s’intenta impartir des de les institucio­ns, donant ales a aquells que l’han estat qüestionan­t des de la seva existència, no només el sistema, sinó la seva matriu, la Constituci­ó.

La presumpció d’innocència és un dret fonamental que en cap cas es vulnera en una investigac­ió. Però el bon ofici dels ocupants de responsabi­litats constituci­onals és una obligació, ja que sense control judicial no hi ha Estat de dret, sense control polític no hi ha Estat democràtic. La monarquia, tard o d’hora, si vol sobreviure a l’ànim democràtic, s’haurà de sotmetre a línies de més transparèn­cia i de control parlamenta­ri, és a dir, ciutadà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain