El Periódico - Català

Els diumenges de ball robats

El 31 de desembre va tancar definitiva­ment la Fundació Ludàlia, entitat de referència a oferir oci i cultura de qualitat a persones amb discapacit­at intel·lectual a la capital catalana. La seva activitat estrella era la disco organitzad­a tots els caps de

- HELENA LÓPEZ

Rere cada persiana abaixada, infinits buits. Les dels baixos del número 13 del carrer de Balcells, a la part alta del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, gairebé a la frontera amb la Salut, continuen abaixades, gelades també pel fred, des del passat 31 de desembre, dia en què es va dissoldre la Fundació Ludàlia, una altra víctima col·lateral i silenciosa de la Covid. Un silenci que esgarrapa el cor en un espai que es va caracterit­zar per la música, pels balls, per la vida. El lloc des del qual s’organitzav­en aquelles sanes tardes de diumenge a la Sala B de Luz de Gas on desenes de persones amb discapacit­at intel·lectual podien deixar a la porta la pesada etiqueta que sempre els acompanya i ballar i cantar i suar i barrejar-se com qualsevol jove qualsevol cap de setmana en la vida abans de la Covid.

Josefina Machado, la ja exdirector­a de la fundació, hi portava més de 10 anys vinculada. Va començar de voluntària, a través de la seva germana, que té discapacit­at. Quan va arribar de l’Argentina, el seu lloc d’origen, buscant recursos per a ella, va trobar aquest projecte de què es va enamorar. El van crear –com la majoria de recursos especialit­zats en aquest sector– fa 20 anys la Consol i el Toni, pares d’un nen amb discapacit­at quan, al fer 18 anys el seu fill, van veure que – aleshores– no existia una oferta d’oci i cultura adequada a la seva edat. Era tot molt infantilit­zat i el seu fill tenia una discapacit­at, però ja no era un nen.

Triar què beure

El projecte de la disco, el més mediàtic dels promoguts per l’entitat, però no l’únic, complia 12 anys a Luz de Gas. Van començar en un altre bar musical, però a la sala de Fede Sardà van consolidar la iniciativa. «Venia molta gent, de tot arreu, perquè no existia res semblant. Era una discoteca lliure, i una discoteca. Hi havia els mateixos cambrers i DJ que la nit anterior, l’única diferència era que no se servia alcohol i que era en horari de tarda», recorda Machado.

Les úniques normes de la disco de Ludàlia –en la qual participav­en unes 100 persones per sessió– eren passar-ho bé i no fer res que no t’agradaria que no et fessin. «La gent amb discapacit­at intel·lectual està molt acostumada que els diguin què han de fer, quan, com... que un cambrer els pregunti què volen prendre i escollir ells ja era una petita meta aconseguid­a», prosseguei­x l’exdirector­a de l’espai qui, com tots, està fent el dol pel tancament. En aquesta mateixa línia, havien participat en l’organitzac­ió de les festes de Gràcia, proposant que a les barres, en comptes de posar cervesa a un euro s’utilitzés una fotografia d’una cervesa, que és molt més fàcil perquè aquestes persones ho puguin assenyalar i puguin demanar. Havien iniciat també una col·laboració amb els castellers del barri i participav­en en la Fira d’Entitats de la Salut.

Barreres invisibles

«A la discoteca, a més a més, sortien moltes coses. Era un espai de llibertat en el qual podien expressar-se, compartir... acompanyat­s per uns monitors que els empoderave­n. Els sentien com a acompanyan­ts, no com a vigilants ni tutors», prosseguei­x l’exdirector­a.

L’objectiu principal de totes les activitats era que ells s’ho passessin bé i poguessin disfrutar del seu temps lliure amb un bon acompanyam­ent. Machado parla de les barreres invisibles. «En altres discapacit­ats físiques les barreres són molt evidents; però les nostres rampes són invisibles i això és un gran problema perquè com no se’ns veu pot semblar que no existim...», reflexiona. Per això totes les seves activitats les organitzav­en en llocs normalitza­ts. La discoteca, a Luz de Gas; el taller de teatre, al Teatre Almeria; el de fotografia al Pati Llimona, el d’informàtic­a, a la biblioteca Jaume Fuster...

L’última cançó

L’última sessió de disco va ser el 8 de març del 2020, moment en què ja tothom parlava del virus però ningú imaginava fins a quin punt canviaria les nostres vides. Una divertida tarda de rialles i balls que havia de ser una més, però que la pandèmia va voler convertir en l’última. Després de mesos de no poder realitzar cap de les seves activitats, la petita i tantes vegades premiada fundació (Premi Impulsa Príncep de Girona i el Premi Joves amb Valors 2008 de l’Obra Social de la Caixa) va esgotar al novembre els seus recursos i es va veure obligada a tancar. La seva raó de ser era socialitza­r i ateses les circumstàn­cies ningú sap quan podrien tornar a fer-ho i era impossible mantenir durant indefinits mesos l’estructura, per petita que fos (que ho era).

El missatge que han deixat com a únic contingut a la web és tota una declaració d’intencions: «Mai deixarem de somriure».

«Les sessions a la disco eren per a ells espais de llibertat on sortien moltes altres coses»

 ?? Sergi Conesa ?? L’educador Jordi Santamaria i l’exdirector­a de Ludàlia Josefina Machado, aquesta setmana a la seu ja tancada de l’entitat, al carrer de Balcells.
Sergi Conesa L’educador Jordi Santamaria i l’exdirector­a de Ludàlia Josefina Machado, aquesta setmana a la seu ja tancada de l’entitat, al carrer de Balcells.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain