El Periódico - Català

Pfizer redueix el seu retard a la UE

Rebaixa la demora de 21 a 7 dies, tot i que manté la necessitat d’interrompr­e les entregues per millorar la producció. Els països creuen que els retards minven la credibilit­at del procés.

- EL PERIÓDICO

El grup nord-americà Pfizer i el seu soci alemany BioNTech van anunciar ahir un pla per reduir el retard en l’entrega de la vacuna contra el coronaviru­s i limitar-lo a una setmana. Després de comunicar divendres que, per una sèrie de problemes logístics i de producció, hi hauria una demora en les entregues de les dosis durant tres o quatre setmanes, la farmacèuti­ca va assegurar ahir que incrementa­rà la seva capacitat de producció a Europa per oferir un nombre superior de vacunes per al segon trimestre de l’any.

Pfizer i BioNTech ho van explicar en un comunicat conjunt: «Reprendrem el calendari inicial d’entregues per a la Unió Europea (UE) a partir de la setmana del 25 de gener, amb un augment de la quantitat establerta a partir de la setmana del 15 de febrer». Amb això es guanyaran dues setmanes a l’aturada anunciada inicialmen­t.

«La demora obeeix a canvis necessaris per modificar parts del procés de producció», van argumentar les empreses. En el mateix comunicat, Pfizer i BioNTech van assenyalar que la seva planta de fabricació de vacunes de Puurs (Bèlgica) intentarà reprendre el ritme necessari per proveir la UE en el menor temps possible, alhora que lamenten la demora que, insisteixe­n, era necessària per millorar la producció de més dosis de la seva vacuna contra la Covid.

L’anunci que Pfizer endarrerir­ia entre tres i quatre setmanes l’entrega de les dosis va arribar divendres, poc abans que la setmana vinent es comencin a injectar les segones entregues d’aquesta vacuna, com va alertar António Costa,

primer ministre portuguès i president de torn de la UE. «És molt important que puguin continuar administra­nt-se per no perdre l’efecte de les primeres injeccions», va avisar Costa.

Pressions

A Lisboa, Ursula Von der Leyen, la presidenta de la Comissió, va explicar que va traslladar al director general de Pfizer la seva preocupaci­ó i que aquest li va garantir el seu compromís que s’entregaran les dosis promeses en el primer trimestre. No obstant, la notícia no ha caigut bé a Europa i fins a sis governs nòrdics i bàltics es van queixar davant una situació que consideren inacceptab­le. Suècia, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Lituània i Letònia van denunciar que aquesta circumstàn­cia perjudica la credibilit­at del procés de vacunació en curs.

n

 ?? AFP ?? Una dosi de la vacuna PfizerBioN­Tech.
AFP Una dosi de la vacuna PfizerBioN­Tech.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain