El Periódico - Català

La màgia (o el malson) de donar a llum

La pel·lícula de Netflix ‘Fragmentos de una mujer’ inclou un pla seqüència de mitja hora que ens obre les portes a la intimitat d’un part natural a casa. El moment de l’infantamen­t s’ha situat en el centre del relat cinematogr­àfic en poques però poderoses

- BEATRIZ MARTÍNEZ

gairebé com a forma d’activisme, de rebel·lió davant les empentes del sistema opressor per néixer i existir en total llibertat fora d’ell.

Entre les propostes més radicals es troba sens dubte la de Naomi Kawase a Naixement/Mare (Tarachime) (2006), que va filmar el seu propi part amb una càmera de 16 mil·límetres i que va tenir una continuaci­ó a Genpin (2010), en la qual inclou una dimensió filosòfica entorn de la vida i la mort, el principi i el final, que s’acaba convertint en un manifest alhora xintoista i feminista.

En el terreny de la ficció trobem un ventall de parts d’allò més variat: el de Penélope Cruz en un autobús a Carne trémula amb l’ajuda de Pilar Bardem com a inesperada llevadora al crit d’«¡empeny, empeny!»; el d’Hijos de los hombres, en un món envaït per la infertilit­at en el qual per primera vegada en molt temps se sent plorar un nen; poètics, com el d’El blues de Beale Street; atàvics, vegeu Apocalypto; realistes malgrat trobar-nos en un thriller, com a Quien a hierro mata; que s’encarregue­n de configurar tota una mitologia, com el de Padme Amidala portant al món Luke Skywalker i la princesa Leia a Star Wars III: La venjança dels Sith; o la cesària gore a mossegades de Bella (Kristen Stewart) a Crepuscle.

El cine de terror ha donat en aquest sentit imatges icòniques.

La llavor del diable va introduir moltes de les pors femenines sobre la maternitat i totes les dosis d’estranyesa que pot generar. A

Un lloc tranquil, Emily Blunt havia de donar a llum sense emetre cap so perquè era precisamen­t el que activava el radar de l’espècie alienígena que havia envaït el planeta. A Madre!, Jennifer Lawrence havia de refugiar-se d’una turba de fanàtics per parir mentre la casa tremolava amb cada contracció.

No oblidem tampoc el que suposa tenir un nadó zombi, com passa a Amanecer de los muertos, tot i que el cas més extrem és potser el d’Al interior,

film en el qual una dona embarassad­a es practica una cesària amb les mateixes tisores amb què la seva agressora pretenia obrir-li la panxa per quedar-se amb el nounat.

nEl cine de terror ha donat imatges icòniques, des de ‘La llavor del diable’ fins a ‘Al interior’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain