El Periódico - Català

Lluís Rodríguez Salvà 15 de gener del 2021 Palau de la Música

-

La tornada del pianista gironí Lluís Rodríguez Salvà es va realitzar ni més ni menys que en el cicle Palau Piano, un dels més ambiciosos de la ciutat. El programa, titulat Música per a l’esperança –com homenatge «a tot el que ens ha succeït en aquests mesos», segons va anunciar l’intèrpret– volia aportar un raig de llum davant els estralls provocats per la pandèmia i el seu principal crit residia en la inclusió d’una de les peces per a piano sol més importants escrites després de Beethoven, l’espectacul­ar Sonata en Si menor de Franz Liszt.

La pirotècnia del compositor hongarès va acomiadar el programa, però abans Rodríguez Salvà es passejaria per llenguatge­s molt diferents. La vetllada va arrencar amb una versió del preludi a l’acte primer del Lohengrin de Wagner en un arranjamen­t del mateix pianista, que va presentar com a record «a qui ens ha deixat» i també «a la Xina, tan demonitzad­a aquest any», vestint a més una camisa típica d’aquest país. La proposta va acabar funcionant malgrat tractarse d’una música profundame­nt simfònica.

L’obra de Mompou es diferencia per mil motius de la de Montsalvat­ge, tot i que tots dos van tenir en comú la no-adscripció a les avantguard­es més rupturiste­s. Els dos autors van estar representa­ts en aquest recital, el primer amb els seus solars i introspect­iva Scènes d’enfants amb la popular Jeunes filles au jardin, breus imatges carregades de melancolia de les quals el pianista de Girona va saber treure profit sobretot

des del punt de vista expressiu, assaborint les veus i amb tot l’esperit de la «música callada» del compositor.

De Montsalvat­ge es van escoltar Tres divertimen­ts sobre temes d’autors oblidats, en els quals es passa del xotis a la jota degustant els sabors de l’havanera, ritmes que Rodríguez Salvà va assumir sense més complicaci­ons, així com les iròniques melodies.

La Sonata en Si menor de Liszt exigeix del pianista una digitació tan pulcra com expressiva. Construïda com un edifici de complexa arquitectu­ra, amb moviments que se succeeixen sense pausa per mil racons, van trobar en Lluís Rodríguez Salvà un intèrpret sensible i sempre segur. Allà hi va haver el drama, els sentiments trobats i els expressius arpegis i salts que exigeix aquest mosaic i que donen forma a una obra impression­ant a la qual el pianista català va fer honor.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain