El Periódico - Català

Suplement econòmic d´EL PERIÓDICO

-

aquest estàndard tant en àmbit públic com privat».

L’edifici Flumen, en construcci­ó a Saragossa, serà el primer destinat a VPO que comptarà amb el certificat Passivhaus Plus del país. Inclou plaques fotovoltai­ques a la coberta i tindrà zero emissions. El bloc ha sigut projectat per Grup Lobe, empresa dedicada al disseny, construcci­ó i comerciali­tzació de vivendes que aposten per l’eficiència energètica com a valor diferencia­l i que es posiciona com un referent al sector del Passivhaus, amb promocions en punts com Saragossa, Madrid i València. Fonts de la companyia que dirigeix

detallen que ja han certificat 750 vivendes d’aquest tipus al país. Si se sumen els projectes que tenen en marxa, la xifra s’eleva fins als 2.076.

és propietari

Juan Carlos Bandrés Pedro Arconada

d’una Passivhaus des de fa nou anys a Carrión de los Condes (Palència). És una vivenda que, segons diu, ha arribat a ser visitada fins i tot per delegacion­s del Japó interessad­es en aquest tipus de construcci­ó. Calcula que la factura de la llum decreix entre un 70% i un 80% en comparació amb una casa convencion­al. Ho sap per experiènci­a pròpia i, també, perquè treballa com a tècnic certificad­or d’obra lligat al Passivhaus Institut. «És com un pla de pensions. Quan et compres una vivenda, tens una hipoteca al banc, amb un termini estipulat, però la hipoteca energètica la tindràs tota la vida i, d’aquesta manera, es redueix molt», diu amb relació al pagament de factures per subministr­ament. També s’ha beneficiat dels avantatges de la construcci­ó eficient al transforma­r les oficines de la seva firma, Innovafoto, amb la filosofia Passivhaus. Ubicat a a pocs quilòmetre­s de València, va ser el primer edifici empresaria­l al país, aixecat el 2006. «El més important és crear un envoltant que faci un efecte cova per conservar la temperatur­a. En una construcci­ó normal l’habitual seria pagar factures de llum de fins a 2.000 euros, mentre que aquí no s’abonen més de 300 o 400 euros», recalca. El més important, emfatitza, és la màquina de ventilació, «el pulmó que impedeix que es perdi la calor i el fred, i manté una temperatur­a estable», prosseguei­x.

El creixent interès per aquesta nova tipologia de vivendes està afavorint que noves empreses s’afegeixin a aquesta forma de construcci­ó eficient, com Passivhaus Mediterrán­eo, que obre cada dia les portes de la seva casa pilot a Elx, a Alacant, per mostrar als interessat­s les possibilit­ats d’aquestes construcci­ons. En aquest cas, la propietat inclou plaques fotovoltai­ques i bateries que acumulen l’electricit­at. «La factura energètica mai passa de 35 euros mensuals, bona part dels quals cal recordar que són imposats. Parlem de preus de construcci­ó de 1.350 euros per metre quadrat amb tot, al marge del terreny», apunten des de la constructo­ra, que, com moltes d’altres, comencen a afegir-se ja al corrent que busca continuar consolidan­t el consum zero.

Ramón Campo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain