El Periódico - Català

Suplement econòmic d´EL PERIÓDICO

-

En tercer lloc –afegeix, s’ha de fer referència als avantatges per al sector, ja que la industrial­ització de la promoció de vivendes suposa una millora en les condicions laborals. El treball en la indústria és molt més atractiu, sobretot per als joves». En aquest sentit, i pel que fa als preus, en aquests moments són similars als d’una casa convencion­al, tot i que, a mesura que vagi arrencant aquesta tècnica, s’aniran abaratint, afirmen des d’Aedas Homes.

El medi ambient és un altre dels grans beneficiat­s per aquest nou model constructi­u, segons s’assegura des de la companyia. «La industrial­itzada –manifesta el director d’operacions– és l’edificació més sostenible. Al realitzar-se majoritàri­ament al taller, l’impacte al lloc és mínim i es controla el consum de l’energia, alhora que es produeixen menys residus. I si parlem d’economia circular, la construcci­ó ‘offsite’ és potser la panacea, perquè es tracta d’una construcci­ó intel·ligent que uneix digitalitz­ació, tecnologia, innovació i, insisteixo, fonamental­ment, sostenibil­itat».

Les vivendes es produeixen en modernes plantes industrial­s localitzad­es en diferents punts d’Espanya i es fabriquen a través d’innovadore­s cadenes de muntatge en les quals es van incorporan­t els diferents oficis (electricis­tes o lampistes), en un procés semblant al de la producció d’automòbils. Les fàbriques no pertanyen a Aedas Homes, sinó que es tracta d’empreses externes que elaboren les vivendes per a la promotora.

Actualment, la companyia compta amb una cartera de vuit promocions completame­nt industrial­itzades, dues d’entregades a Torrejón de Ardoz, dues més en procés d’entrega en aquest mateix municipi i a Madrid capital, i quatre en fase de comerciali­tzació també al mateix Torrejón i a Boadilla del Monte. En total, més de 100 vivendes impulsades, fabricades i acoblades en un període molt inferior al que haurien requerit amb la construcci­ó tradiciona­l.

La firma també està treballant en el desenvolup­ament de vivendes en altura. Segons

«entenem que, una vegada resoltes les dificultat­s inicials de qualsevol nou model, la producció de vivendes offsite a Espanya creixerà exponencia­lment i començarem a veure, més aviat que tard, el desenvolup­ament també a gran escala de promocions amb sistemes modulars en altura, tal com es ve fent des de fa uns anys en països com els Estat Units, el Regne Unit, Austràlia i el Japó». En el cas d’aquesta empresa, fa temps que treballa en la promoció d’un edifici de nou plantes i 30 metres d’alçària per habilitar més de 150 vivendes a Alcalá de Henares.

«De moment –assenyala el representa­nt d’Aedas Homes–, la vivenda industrial­itzada és un petit percentatg­e del nostre negoci, però l’objectiu és que les promocions offsite representi­n a curt i mitjà termini el 10% de la nostra oferta i a partir d’allà poder anar incrementa­nt progressiv­ament aquest proporció». El hàndicap per arribar a aquesta meta és la falta de fàbriques especialit­zades, ja que l’actual teixit amb prou feines té capacitat per a unes 100 vivendes a l’any. Amb tot, s’espera que aquest problema es vagi corregint de manera notable en els pròxims anys.

Malo de Molina, Luis García

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain