El Periódico - Català

Suplement econòmic d´EL PERIÓDICO

-

«Són casos excepciona­ls, normalment la millora és el tipus d’interès. També hi ha casos en què et poden incloure menys comissions, tot i que això s’ha de pactar amb el banc», apunta l’expert.

Fins l’any passat hi havia poques entitats bancàries que oferissin aquests préstecs entre els seus productes financers. Triodos Bank va ser pioner en aquest aspecte perquè va començar el 2014 i el Banco Santander el va seguir el 2019.

No obstant, l’últim trimestre del 2020 va ser clau. Tant Liberbank com el Banc Sabadell van començar a posar en marxa l’oferta d’hipoteques verdes al mes de desembre. El BBVA va anunciar al novembre una hipoteca fixa dirisol gida a la compra de cases A o A+, tot i que les seves condicions encara no són públiques, i al setembre ho va fer Banc Mediolanum.

Bankia també té disponible un préstec d’aquest estil, segons asseguren des de l’entitat, tot i que, com el BBVA, no n’especifiqu­en les condicions.

Segons el parer de directora del Proyecto Green Mortgages & Loans d’UCI, la baixa presència d’aquest finançamen­t entre el sector bancari es deu al fet que l’eficiència energètica «és una de les grans oblidades en les operacions de compravend­a d’immobles». De fet, afirma que gairebé la meitat dels futurs propietari­s desconeixe­n l’existència d’ajudes i subvencion­s públiques per a la rehabilita­ció d’immobles.

Tot aquest desconeixe­ment potser comença a canviar a partir del pla de reformes que està dissenyant el Govern central per a l’accés als fons europeus, que preveu destinar 5.300 milions a un programa massiu per a l’eficiència energètica dels edificis.

A més, creu que és necessari oferir-ne més informació i establir uns paràmetres estàndards d’eficiència energètica a nivell europeu, proposta que es va començar a abordar el 2018 a través del projecte EeMAP.

Aquesta iniciativa, coordinada per la Federació Hipotecàri­a Europea i en la qual participa l’entitat que dirigeix Alves, busca crear una «hipoteca d’eficiència energètica» estandardi­tzada a nivell europeu. «Apostar per la sostenibil­itat és apostar pel futur. Aquestes hipoteques són necessàrie­s perquè contribuei­xen a la descarboni­tzació de les ciutats, fomenten l’estalvi i milloren la qualitat de vida», conclou Alves.

Càtia Alves, Càtia Alves

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain