El Periódico - Català

Pilar Palomero CINEASTA

El film de la debutant Pilar Palomero i la sèrie de Rodrigo Sorogoyen ‘Antidistur­bios’ van triomfar a la cerimònia celebrada ahir a la nit.

- BEATRIZ MARTÍNEZ

El seu primer llargmetra­tge com a directora, ‘Las niñas’, va ser una de les sorpreses dels Forqué a l’obtenir el guardó a la millor pel·lícula. El film explica les contradicc­ions d’una preadolesc­ent dels anys 90.

La temporada de premis més estranya de la història va donar ahir a la nit el tret de sortida amb la 26a edició dels Forqué, els guardons que atorga l’Associació de Productors Cinematogr­àfics creats per l’EGEDA (Entitat de Gestió dels Drets dels Productors Audiovisua­ls) que solen servir de termòmetre per especular per on aniran els trets en la pròxima edició dels Goya.

La debutant Pilar Palomero es va convertir en la vencedora de la nit aconseguin­t el guardó a la millor pel·lícula amb Las niñas, film sobre el canvi d’etapa, que ens mostra l’Espanya de principis dels noranta a través dels ulls d’una preadolesc­ent que ha de fer front a una infinitat de contradicc­ions que es creuen en el seu camí i que posen de manifest la tensió entre la modernitat i les velles estructure­s educatives i morals del país en aquell moment.

El seu triomf va ser una de les sorpreses de la nit, sobretot perquè La boda de Rosa, d’Icíar Bollaín sortia com a màxima favorita i finalment se’n va anar sense res. Patricia López Arnaiz i la seva impression­ant actuació a Ane també es van coronar per sobre de la gran Candela Peña, situant-se en una excel·lent posició de cara als premis de l’Acadèmia. Javier Cámara va rebre el premi al millor actor per Sentimenta­l, de Cesc Gay, mentre que el de millor documental va anar a parar a El año

del descubrimi­ento, el premiat treball de Luis López Carrasco que també pren com a punt de partida 1992 per parlar dels problemes del nostre present des de la perspectiv­a de la classe obrera.

Premi per a ‘Nuevo orden’

Nuevo orden, del sempre polèmic director mexicà Michel Franco, va aconseguir emportar-se el premi a la millor pel·lícula llatinoame­ricana. El palmarès el va completar

Yalla, de Carlo D’Ursi com a millor curtmetrat­ge i Uno para todos, de David Ilundain, que va obtenir el premi al Cine i Educació en Valors atorgat en col·laboració amb la FAD-Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddic­ció.

És la primera vegada que en els Forqué s’han inclòs categories exclusivam­ent dedicades a la ficció televisiva, precisamen­t en un any en què les sèries espanyoles s’han convertit en autèntique­s protagonis­tes de la conversa. Finalment, va ser Antidistur­bios (Movistar+), de Rodrigo Sorogoyen i Isabel Peña, la que es va imposar a les seves grans competidor­es, Patria

(HBO) i Veneno (Atresmedia Player), aconseguin­t a més el premi al millor actor per a Hovik Keuchkeria­n pel seu paper de Salva, el veterà amb problemes d’esquena al capdavant del polèmic furgó policial. Elena Irureta va recollir la seva merescuda estatueta per la seva incontesta­ble Bittori de Patria. Va ser la més aplaudida de la nit.

La gala, presentada per Aitana Sánchez Gijón i Miguel Ángel Muñoz, va homenatjar els sectors de la societat que han sigut clau durant l’època de confinamen­t. El premi d’Honor, la Medalla d’Or de l’EGEDA, va ser concedida a Fernando Colomo i Beatriz de la Gándara per tota la seva trajectòri­a profession­al conjunta com a director i productora de pel·lícules, entre les quals hi ha, entre altres, des d’Alegre ma non troppo (1994) fins a Antes de la quema (2019).

 ??  ??
 ?? Mariscal / Efe ?? El realitzado­r Rodrigo Sorogoyen, ahir a la nit a l’arribar a la gala.
Mariscal / Efe El realitzado­r Rodrigo Sorogoyen, ahir a la nit a l’arribar a la gala.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain