El Periódico - Català

El desordre de l’estat d’alarma

Algunes comunitats reclamen un tancament total, d’altres no el descarten. I n’hi ha algunes que el rebutgen. Les diferèncie­s epidemiolò­giques entre els territoris fa que cadascun pressioni per la seva banda.

- EL PERIÓDICO

La situació epidemiolò­gica a Espanya és dolenta alhora que variable entre els territoris. Els governs autonòmics tenen discrepànc­ies sobre les mesures que s’han de prendre. Uns diuen que és necessari un confinamen­t domiciliar­i; d’altres, que no. Només el Govern central té competènci­es per aprovar un tancament total (per al qual hauria de modificar l’estat d’alarma i aconseguir la llum verda del Congrés), una mesura que, en cas d’aplicar-se, es faria de manera homogènia a tot el país.

A favor

Andalusia, Múrcia, Castella i Lleó i Astúries van demanar aquesta setmana al Govern central considerar un possible confinamen­t domiciliar­i. El primer a plantejarl­o va ser el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, que va considerar que el Govern «hauria d’anar pensant» a prendre una mesura com la del confinamen­t total al conjunt d’Espanya.

El conseller de Salut d’Astúries, Pablo Fernández, també va reclamar a l’Executiu que atorgui a les comunitats la capacitat per poder establir un confinamen­t domiciliar­i si calgués. I el vicepresid­ent de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea, va demanar posar en marxa aquestes eines per decretar un confinamen­t «breu i intens».

Ni sí, ni no

El Govern de Castella-la Manxa assegura que el confinamen­t domiciliar­i «no és descartabl­e», però creu que «cal intentar evitar-lo» per no lacrar l’economia. Tampoc Extremadur­a el descarta, però a la Junta no li «sembla que en aquest moment sigui necessari» perquè encara no s’han «esgotat» totes les altres mesures disponible­s.

En contra

Sí que ho descarten territoris com el País Valencià, Aragó i Galícia. Els dos primers al·leguen que l’estat d’alarma no ho permet i que només el Govern central té competènci­es per fer-ho.

A Galícia, el president de la Xunta, Alberto Nuñez Feijóo, assegura que «de moment» no ho sol·licita perquè «no és imprescind­ible». Però Núñez Feijóo sí que considera «raonable» que el decret de l’estat d’alarma permeti que les comunitats autònomes avancin el toc de queda, fins i tot a les 18 hores, com ha fet França, i decretar confinamen­ts «almenys municipals».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain