El Periódico - Català

Vindran més ‘Filomenas’

L’emergència climàtica extremarà els fenòmens meteorològ­ics a tot el planeta. L’àrea mediterràn­ia serà una de les regions més afectades

- VALENTINA RAFFIO

La crisi climàtica parla d’un planeta d’extrems. L’any 2020 va acabar com el més càlid des que tenim registres. I el 2021 ha començat amb un front de neu i fred que ha posat en perill gran part de l’Espanya peninsular. Es tracta de dues cares de la mateixa moneda. La temperatur­a mitjana del globus augmenta any rere any i els fenòmens meteorològ­ics extrems augmenten la seva intensitat i freqüència. Mentrestan­t, l’eterna discussió amb els que veuen en la neu una negació de l’escalfamen­t global dificulta el debat sobre el que hauríem de fer per canviar de rumb.

«No podem dir que la borrasca

Filomena d’aquest any o el temporal Gloria de l’any passat són fruit directe del canvi climàtic. Però sí que l’escalfamen­t global augmenta la probabilit­at que aquests fenòmens extrems ocorrin», explica Francisco J. DoblasReye­s, expert en prediccion­s climàtique­s i director del departamen­t de Ciències de la Terra del Barcelona Supercompu­ting Center (BSC-CNS). «Creure en els efectes del canvi climàtic no és una qüestió de fe. Només fa falta mirar les dades dels últims 150 anys per veure que hi ha una cosa que no va», afegeix l’expert.

La teoria és clara al respecte. Com més calor impregni l’atmosfera, més gran serà el combustibl­e que desencaden­i un extens ventall de fenòmens meteorològ­ics extrems; des de violentes tempestes fins a ferotges sequeres. Ja fa dècades que dades, models i prediccion­s indiquen que aquest és el futur cap al qual ens dirigim. I que la regió mediterràn­ia serà una de les més afectades del món per la crisi climàtica.

«Feia una setmana que els meteoròleg­s alertaven de l’impacte de la nevada de Filomena.

Tot i així, quan va arribar no hi havia res preparat. Amb la crisi climàtica està passant el mateix. Fa dècades que els científics alerten de la seva gravetat i ningú està fent res. Només ens n’adonarem quan sigui massa tard», reflexiona Doblas-Reyes.

Les últimes glaceres

Filomena va tenyir de blanc gran part del país. Les península va quedar coberta per la neu després de més de 30 hores d’intenses precipitac­ions, que van deixar al voltant de 50 litres per metre quadrat. Madrid va quedar col·lapsat per la nevada més gran del segle; mentre al delta de l’Ebre les tempestes tornaven a esborrar la línia de costa. Però ni tan sols aquesta impression­ant nevada ha aconseguit reparar l’empremta

de l’escalfamen­t global sobre el territori.

«Filomena ha portat neu a cotes molt baixes, però al Pirineu central hi segueix havent menys neu que un any de mitjana», assenyala Juan Ignacio López Moreno, investigad­or de l’Institut Pirinenc d’Ecologia (IPECSIC). Els estudis sobre el terreny mostren que en les últimes dècades la neu ha patit un important descens a Espanya. Sobretot a la tardor i primavera, quan el desglaç s’avança. Però més enllà d’aquest indicador volàtil, els experts assenyalen a les glaceres per entendre la magnitud real del problema.

Les glaceres espanyoles estan en perill d’extinció. Des de 1985 fins ara, Espanya ha perdut la meitat de les seves reserves de gel. De les 39 glaceres que es comptaven en aquell temps, tan sols 19 segueixen dempeus. Les perspectiv­es de futur són encara més preocupant­s. Cada any es perd al voltant d’un metre de gruix a les glaceres espanyoles; un 5% del seu gruix total, que seria al voltant dels 20 metres. Si el desglaç avança com fins ara, en un grapat d’anys es començarà a fondre la capa de gel forjada fa 2.000 anys, quan els romans encara caminaven per aquests verals. «Si seguim així, d’aquí a 20 anys les reserves de gel a Espanya seran residuals», indica López Moreno. «El canvi climàtic no ens demana que ens fixem en si un dia fa calor i l’altre fred. Demana que mirem més a llarg termini; a què ens ofereix el futur», afegeix l’expert.

El futur del planeta

Mentre la crisi climàtica avança, les enrabiades negacionis­tes segueixen impregnant el debat públic. Xuksa KramcsakMu­ñoz, investigad­ora especialit­zada en l’anàlisi del discurs ecologista, recorda que el negacionis­me també és el reflex d’una visió política. I que, malgrat tot, la ciència no s’escapa de la crisi de confiança institucio­nal. La lluita contra aquestes idees, argumenta l’experta, passa per replanteja­r-nos i incloure qüestions com l’educació ambiental, la consciènci­a ecològica i el canvi en la visió antropocèn­trica del món.

La premissa torna a ser la mateixa. Cada dia compta en la lluita contra el desastre ambiental. Tot i que el planeta tardarà a recuperar-se. «Si les emissions es reduïssin a zero avui mateix, la temperatur­a global continuari­a augmentant durant anys i continuarí­em patint els efectes de la crisi climàtica. Igual que quan estàs en un cotxe, frenes de cop i continues derrapant», explica Olga Alcaraz, coordinado­ra del grup de treball sobre Governabil­itat del Canvi Climàtic de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC). «Cal prendre accions immediates per frenar aquesta crisi i recordar que la base d’aquesta lluita és la justícia climàtica», recorda l’experta.

Sobre el paper, aquest 2021 serà un any clau per frenar la crisi climàtica. Els països adscrits a l’Acord de París haurien, en teoria, de revisar el seu compromís de disminució d’emissions. Les promeses realitzade­s fins ara resulten insuficien­ts per frenar l’augment global de les temperatur­es. Llevat que prenguin accions contundent­s i immediates, el món es dirigeix a un escalfamen­t de més de dos graus que portarà, al seu torn, a «una sèrie de desastres en cascada». La pregunta és. ¿És aquest el futur al qual aspirem?

 ?? European Space Agency ??
European Space Agency
 ??  ??
 ??  ?? Si les sequeres avancen, el 75% de la península Ibèrica es podria convertir en un desert.
Si les sequeres avancen, el 75% de la península Ibèrica es podria convertir en un desert.
 ??  ?? El Mediterran­i patirà tempestes més violentes acompanyad­es de la força del mar. L’escalfamen­t global podria fer augmentar fins a 7 graus la temperatur­a dels estius espanyols. nades de r s’aniran ensificant pròximes dècades.
El Mediterran­i patirà tempestes més violentes acompanyad­es de la força del mar. L’escalfamen­t global podria fer augmentar fins a 7 graus la temperatur­a dels estius espanyols. nades de r s’aniran ensificant pròximes dècades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain