El Periódico - Català

Illa diu que la tercera onada caurà sense tancament domiciliar­i

Sanitat pressiona perquè les autonomies endureixin les mesures abans d’un tancament total. Illa defensa que l’actual estat d’alarma ofereix «instrument­s» intermedis i s’obre a ampliar el toc de queda, que demanen quatre comunitats.

- BEATRIZ PÉREZ JUAN RUIZ

El confinamen­t domiciliar­i és l’últim cartutx a què recorrerà el Ministeri de Sanitat per controlar la pandèmia de Covid-19, que 10 mesos després del seu inici ja va per la tercera onada. Quatre autonomies ja han demanat al Govern central que aprovi el tancament total, una cosa a la qual de moment es nega. L’Executiu de Pedro Sánchez exhorta les autonomies a prendre mesures més dràstiques que no necessària­ment impliquin un confinamen­t domiciliar­i, com per exemple restringir encara més l’hostaleria i la restauraci­ó o tancar-les directamen­t, segons expliquen fonts del Govern a EL PERIÓDICO.

Tot i que totes les comunitats tenen des del juny competènci­es per aprovar i aixecar restriccio­ns en funció de la situació epidemiolò­gica, decretar el confinamen­t domiciliar­i és únicament competènci­a estatal. En aquest cas, si s’aprovés, seria el Govern central, al ser qui ho decreta, qui hauria de donar resposta econòmica als sectors afectats.

En aquesta línia, el ministre de sanitat, Salvador Illa, va defensar ahir que Espanya podrà doblegar la «tercera onada» de coronaviru­s sense necessitat de recórrer a un confinamen­t domiciliar­i, cosa que reclamen també diferents experts sanitaris. No obstant, Illa es va mostrar obert a estudiar les peticions d’aquestes autonomies que desitgen ampliar el toc de queda.

«Sabem com doblegar la corba perquè tenim l’experiènci­a», defensa Illa Espanya ja és un dels primers països de la UE en la vacunació i el novè del món

Esperar «uns dies»

«No contemplem, en aquests moments, cap confinamen­t domiciliar­i. «Pensem que, amb els instrument­s que ara tenim recollits al decret de l’estat d’alarma, és suficient per doblegar la corba com ja vam fer amb la segona», ha dit Illa en una roda de premsa des de Barcelona. «Cal esperar uns dies per veure l’efecte de les restriccio­ns».

Els governs autonòmics d’Andalusia, Múrcia, Castella i Lleó i Astúries han reclamat aquesta setmana a l’Executiu central que contempli les eines necessàrie­s per decretar, arribat el cas, un confinamen­t domiciliar­i en els territoris davant l’exponencia­l increment de casos de coronaviru­s. Però, per al Govern de Pedro Sánchez, hi ha molts altres passos intermedis abans de prendre una mesura tan dràstica que implica profundes conseqüènc­ies en l’economia de qualsevol país i en la salut mental de la seva població.

Toc de queda

Quant al toc de queda, Illa es va mostrar obert a ampliar-lo. Galícia, Castella i Lleó, Andalusia i Euskadi demanen avançar-lo a les 20 i fins i tot a les 18 hores. Aquest canvi requereix modificar el decret d’estat d’alarma, fet que obligaria a portar-lo al Congrés dels Diputats una altra vegada perquè aquest hi doni llum verda.

«Doblegarem aquesta tercera onada a través de la cogovernan­ça i l’estat d’alarma, que funciona. Sempre estarem a favor de qualsevol mesura eficaç per doblegar la corba. I continuem escoltant les comunitats autònomes. Si fa falta prendre alguna mesura addicional, ho farem», va dir el ministre.

«Molt preocupant»

Tot i així, el ministre de sanitat no li va restar gravetat al moment i va reconèixer que la situació epidemiolò­gica a Espanya és «molt preocupant» i la «pressió hospitalàr­ia va augmentant». «Som a la tercera onada de la pandèmia al nostre país», va admetre. Illa ha volgut llançar un missatge de calma a l’assegurar que Espanya sap «com doblegar aquesta nova corba» perquè té «el coneixemen­t i l’experiènci­a».

Vacunació «òptima»

També ha defensat que l’estratègia de vacunació d’Espanya «funciona» perquè el país ja és el novè del món en vacunació i un dels primers de la Unió Europea (UE). «Espanya ja ha administra­t gairebé el 70% de les dosis rebudes, més d’un milió. El ritme de vacunació és òptim».

El ministre va tornar a insistir que el país arribarà a l’estiu amb el 70% de la població vacunada. «Ho aconseguir­em», va dir, malgrat que Pfizer retardarà l’entrega de dosis una setmana (inicialmen­t, havia dit tres o quatre setmanes), a tots els països, per problemes de producció. «En aquest primer trimestre rebrem totes les dosis [de Pfizer] que teníem compromese­s. I totes les persones que ja van rebre la primer dosis podran posarse aquesta setmana la segona». També aquesta setmana, començaran a administra­r-se en paral·lel les vacunes de la farmacèuti­ca Moderna.

L’objectiu de Sanitat és que en els pròxims mesos hi hagi a Espanya «més vacunats que contagiats». «I ho aconseguir­em», va tornar a defensar Illa, qui va avançar que, la setmana vinent, el ministeri donarà a conèixer els següents grups diana de vacunació. De moment, només s’està immunitzan­t residents i personal de geriàtrics i sanitaris. Espanya, va dir, també està «ultimant els convenis» per subministr­ar vacunes a Andorra, en un «exercici de solidarita­t».

¿I les eleccions?

Pel que fa a l’endarrerim­ent de les eleccions catalanes que inicialmen­t havien de celebrar-se el 14 de febrer i finalment seran el 30 de maig (a causa de la mala situació epidemiolò­gica), cosa que perjudica, segons les enquestes, el PSC, la llista del qual encapçala Illa. L’encara ministre va assegurar estar «centrat al 101% a derrotar la tercera onada» de coronaviru­s.

I, en relació amb la variant britànica del coronaviru­s que, segons alguns experts, és responsabl­e de l’augment de contagis a Espanya (aquesta variant és més contagiosa, tot i que no més greu), Illa ha dit que el país ha detectat, de moment, més d’un centenar de casos i en té «diversos centenars» sota sospita. «S’està fent un esforç important de recerca», va destacar. Catalunya va detectar ahir el seu segon cas.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain