El Periódico - Català

«La meva mà segueix estesa a Sánchez»

- PILAR SANTOS

«El PSC té molta por del retard perquè sap que es desinfla l’‘efecte Illa’»

Inés Arrimadas (Jerez de la Frontera, 39 anys) va agafar les regnes de Cs en plena pandèmia. La nova presidenta del partit es veu intentant bastir ponts a esquerra i dreta. Vol seguir resituant la seva formació política al centre després de la dretanitza­ció de l’última etapa de Rivera.

— ¿A què atribueix els mals resultats que li donen les enquestes a Ciutadans en les eleccions catalanes?

—¿Són dolents per a un partit que tenia tres escons fa 10 anys? Podem continuar liderant el constituci­onalisme. Em preocupa que els escons serveixin per fer un Govern constituci­onalista, no tant quants en tingui.

— Si Salvador Illa (PSC) tingués opció de presidir la Generalita­t, ¿Cs li facilitari­a la investidur­a?

— El PSC té molta por del retard perquè sap que es desinfla l’efecte Illa. No vull fer president ni vicepresid­ent [Pere] Aragonès. Illa va en un pack que és un tripartit. L’única solució, l’únic vot constituci­onalista és el vot a Cs.

— ¿Va intentar convèncer Lorena Roldán perquè no se n’anés al PP?

— Va dir que volia fer aquest pas i el va fer. [Carlos] Carrizosa és un magnífic candidat, incorpora recolzamen­ts com el d’Anna Grau i en recupera d’altres. Els fundadors de Cs han recolzat expressame­nt Cs a Catalunya.

— Amb esperit crític, ¿va ser una mala decisió que vostè deixés Catalunya?

—No es deixa Catalunya quan venim a Madrid. Catalunya està molt ben coberta amb Carrizosa i soc l’única líder catalana d’un partit nacional.

— ¿Es penedeix de no haver intentat ser investida?

— ¿Algú li ha preguntat a Artur Mas per què no es va presentar després de guanyar dues eleccions? És obvi; no tenia majoria al Parlament. Si m’hagués proposat, [Roger] Torrent no m’hauria donat una sessió d’investidur­a.

— Això no se sap.

— L’hi dic jo que sí que se sap. [El socialista Ángel] Gabilondo l’hi va demanar a l’Assemblea de Madrid i no li van donar una sessió d’investidur­a.

— Però, almenys, ho va demanar.

— ¿I de què serveix? ¿Per què a Mas no li pregunten per què no va presentar la investidur­a? Mai he vist un periodista a Catalunya preguntar-l’hi. Alguna cosa hauré fet jo bé quan, de tot el temps que porto en política, la crítica més gran que em poden fer és aquesta.

— Alguns ministres consideren que els indults als presos de l’1O ajudarien a «desinflama­r» la crisi territoria­l.

— Els privilegis als polítics sempre generen problemes. I encara més quan estan dient que ho tornaran a fer. ¿Què guanyem amb indultar-los? ¿Que ho tornin a fer? És a dir, ¿allargar el procés? Per això votar el PSC és, indirectam­ent, allargar el procés. Votar el PSC és [votar per] un tripartit liderat per Esquerra i indults als líders del procés perquè ho tornin a fer.

—¿Està d’acord que es concedeixi el tercer grau als que han complert una quarta part de la condemna?

— S’han d’acollir a les mateixes regles que qualsevol altre ciutadà corrent. Però molts delinqüent­s que diguin públicamen­t «tornaré a reincidir quan surti» no hi ha. Tot i així, que les institucio­ns públiques els apliquin els mateixos paràmetres. Ni més ni menys.

— La Covid s’ha disparat. ¿Recolzaria que les comunitats poguessin decretar confinamen­ts domiciliar­is?

— Cs proposa un acord per a un confinamen­t intel·ligent que ens eviti un de total i durador com el del març. Ha d’incloure ajudes directes als afectats, augment del teletrebal­l, testatge massiu i acceleraci­ó de la vacunació. Les dades són dramàtique­s. Hem d’endurir les mesures per consens.

—Va recolzar Sánchez en les pròrrogues de l’alarma i li va oferir negociar els Pressupost­os. ¿Li continuarà allargant la mà?

— Cs continua defensant el seu ideari de partit de centre, liberal, i continua pensant en els ciutadans. Cada vegada que hagi de prendre una decisió, no pensaré si dona o treu vots, pensaré: «¿Això és correcte?». ¿Sí? Doncs ho fem. De vegades haurem d’allargar la mà a l’esquerra o la dreta, proposar coses que no són fàcils, d’altres direm «no, per aquí no passo». I després hi ha el repartimen­t dels jutges... A mi Sánchez que no em truqui per repartir-nos els jutges. ¿Allargar la mà per què? Per fer coses bones per a Espanya, sí, per fer coses dolentes per a Espanya, no.

— El Govern planteja allargar de 25 a 35 anys el període per calcular la pensió de jubilació. ¿Què li sembla?

— Un tema tan seriós no se soluciona amb una proposta. Garantir la sostenibil­itat requereix reformes. El que vull és tenir un mercat laboral més conforme amb Europa: més qualitat del treball, més eficiència en l’ús dels recursos. Així garantirem les pensions. Això requereix consens.

— L’Executiu creu que cal anar derogant la reforma laboral de «manera progressiv­a». ¿Creu que hi ha aspectes d’aquesta legislació que són millorable­s?

— Per descomptat. Necessitem un sistema molt menys precari, de més qualitat, de flexisegur­etat, en la línia del que fan altres països europeus. Tant el PP com el PSOE han sigut campions en precarieta­t i atur.

—¿L’ha contactat el Govern per tenir el seu recolzamen­t en les possibles reformes per actualitza­r els criteris ètics de la Monarquia?

— No n’hem parlat. La direcció de l’Estat de Felip VI té molt bona salut, només cal veure les enquestes. Una altra cosa és que s’hagi d’investigar el que la justícia digui de Joan Carles. Tot el que es pugui fer [per actualitza­r la institució], per consens.

 ?? José Luis Roca ?? La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, al seu despatx.
José Luis Roca La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, al seu despatx.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain